I en demokrati är förtroendet för politiken livsviktigt. Bara misstanken att det går att köpa sig in i partiernas beslutsfattande är förödande. Inför förra valet redovisade de flesta partier därför sina bidrag, men inte Moderaterna.
Partiets motstånd mot en öppen redovisning skadar det politiska förtroendet.
Tidigare i år gjorde partisekreterare Sofia Arkelsten därför en kovändning och lovade bättring. I framtiden ska alla större gåvor redovisas. Men fortfarande motsätter Moderaterna sig en tvingande lagstiftning. Gärna frivillig redovisning, men inte ett tvingande regelverk som möjliggör kontroller att det efterföljs. Detta har fått flera medlemmar att reagera och inför partiets stämma nästa månad har det motionerats om en lagstiftning.
Förhoppningsvis väljer ombuden att bifalla detta önskemål. Allt annat vore att skjuta sig själv i foten.
Moderaternas motstånd har varit svårförståerligt. Likt alla andra svenska partier är de oberoende av externa bidrag för sitt politiska arbete. Enligt en undersökning av SVT betalade stat, kommun och landsting ut mer än en miljard kronor till riksdagspartierna 2008. 236 miljoner gick till Moderaterna. Sedan dess har stödet troligen ökat. Bara i Södermanland har exempelvis landstinget utökat antalet politiska sekreterare som partierna får finansierat.
De privata bidragen är en spottstyver i sammanhanget. Sverige är inte USA. Inget parti behöver ragga finansiärer för att vinna val. Om en öppen redovisning får ett fåtal eventuella gåvogivare att tveka är effekten för det politiska systemet minimalt. Några ekonomiska skäl för att motsätta sig en reform finns inte.
Inte heller går de hemliga gåvorna att försvara med att bilja bevara valhemligheten. För den som skänker några hundralappar kan invändningen vara relevant, men alla förslag som lagts undantar dessa smådonationer. Minst 20 000 kronor är den gräns som diskuterats.
Det är länge sedan som svenska partier var beroende av bidrag för att finansiera sin verksamhet. Enda effekten av ett hemlighållande är därför ett minskat förtroende för politiken. Förhoppningsvis byter Moderaterna fot och röstar för en öppen redovisning. Sverige ska inte vara det enda land där partiernas finansiering är dold.