De jobbar för att minska matsvinnet

Efter en stadig lunch lagad på råvaror som annars skulle ha åkt i soporna samlades minimeringsmästarna i Nicolaiskolans aula i Nyköping. Där väntade ett gäng experter för att dela med sig av sina bästa tips för att minska matsvinnet.

Angelica Patek Kiander får hjälp av barnen Mion, Sam och Noel att plocka av maten som står uppdukad på scenen.

Angelica Patek Kiander får hjälp av barnen Mion, Sam och Noel att plocka av maten som står uppdukad på scenen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-26 06:00

– Det finns hur mycket som helst man kan göra och vi får nya tips hela tiden, säger Kerstin Hallenstam från Vagnhärad, en av deltagarna i projektet minimeringsmästarna.

Att det slängs på tok för mycket mat i soporna - både för miljön och den egna plånboken - vet de allra flesta om. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska göra. På söndagen samlades minimeringsmästarna från Nyköping och Trosa i Nicolaiskolan för att utbyta erfarenheter och ta emot nya tips på hur man kan minimera den mat som slängs.

För det slängs ohyggliga mängder mat i onödan. En tredjedel av all mat som produceras i världen når aldrig en tallrik (eller någons mun heller för den delen) och det skulle räcka att föda alla undernärda människor flera gånger om. Om den togs om hand.

Om detta handlade söndagens träff. Projektet, som går ut på att minska alla typer av avfall, fokuserade den här helgen på just mat. Dagen inleddes med en buffé som deltagarna lagade av råvaror från tre butiker i Nyköping. Råvarorna skänktes bort eftersom det var sådan mat som annars skulle ha slängts i soporna. Det fanns mat till 30 personer så att det både räckte och blev över.

– Vi hade kunnat laga en måltid till 90 eller hundra personer, säger Jonas Hammar, husföreståndare på länsstyrelsen och med ansvar för maten på Sörmlands länsresidens.

Efter lunchen delade en expertpanel med sig av sina bästa tips. I panelen satt, utöver Jonas Hammar, även Lina Hallbäck, som startade restaurang Alma, Lotta Hirwing från Annas restaurang och Kajsa Moberg från Elverket. Landshövding Liselott Hagberg inledde med att prata om problemen med vår konsumtion, då projektet drivs av länsstyrelsen gemensamt med Nyköpings och Trosa kommuner.

Maten som inte gick åt till buffén fick deltagarna dela på efter föreläsningen.

– Det här är helt underbart. Jag skulle vilja att alla butiker gör så här, de behöver inte ge bort maten, men ge oss möjlighet att använda mat som går att äta, säger Angelica Patek Kiander från Nyköping, en av minimeringsmästarna.

Uppe på scenen radades lådor upp med tomater, rödbetor, limpor, bullar, äpplen, vitkålshuvuden och annan mat. Allt i förvånansvärt gott skick för att vara tänkt att kastas i soporna. Angelica Patek Kiander höll upp en liten palsternacka inlindad i tjock plast.

– Det är helt absurt. Jag skulle aldrig köpa den här, även om den är ekologiskt. Det är inte ekologiskt med så mycket plast, det är bara idioti, säger hon.

– Det är det mest häpnadsväckande i projektet, hur sjukt mycket plast vi använder och hur svårt det är att komma ifrån det.

Minimeringsmästarna

I ett halvår har familjerna i Trosa och Nyköping jobbat med att minska sitt avfall. Ytterligare ett halvår kvarstår av projektet.

Minimeringsmästarna har tidigare genomförts i Västra Götaland, med mycket gott resultat. Enligt branschorganisationen Avfall Sverige producerar varje svensk 478 kg avfall/person och år (2015). En fördubbling sedan 1980. I takt med ökad konsumtion ökar även avfallsmängderna. Mängderna kommer att öka dramatiskt om ingenting görs.

Att minska mängden avfall ger miljövinster i form av lägre energibehov, mindre påfrestningar på jordens resurser samt mindre utsläpp av växthusgaser. Forskning visar att de årliga utsläppen av växthusgaser kan minska med 300 000 ton koldioxidekvivalenter om mängden hushållsavfall i Sverige minskar med fem procent.

Källa: Minimeringsmastarna.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!