De lär folk läsa i Ecuador
Kan man inte se hjälper ingen pedagogik i världen!Det säger Gunnar Vingren som tillsammans med hustrun Eva-Lena deltar i ett alfabetiseringsprojekt i Ecuador.
I Nyköping bor makarna Vingren på Fruängsgatan. Efter 30 timmars flygning når man deras nuvarande hem i Jardin Del Valle i Quito.
De ska under två år arbeta i ett informations- och utbildningsprogram.
Sida bidrar med 90 procent av projektkostnaderna.
Hjortensbergskyrkan i Nyköping stöttar oss ekonomiskt till en viss del och det utgår volontärbidrag för arbetet, säger Eva-Lena.
Gunnar är psykolog och har arbetat på barn- och ungdomspsykiatrin i Nyköping och är nu tjänstledig från Arbetsförmedling Rehabilitering. Eva-Lena är lärare och har bland annat arbetat på Herrhagsskolan.
Numera är jag också legitimerad sjukgymnast och har tjänstledigt från mitt arbete på KommunRehab, förklarar Eva-Lena.
Makarna har tidigare arbetat på Svenska skolan i Cochabamba i Bolivia.
Sydamerika är därför inte helt obekant för oss och vi har sett behoven och fattigdomen och haft en längtan efter att få göra något mer, säger Gunnar.
Projektet i Sydamerika omfattar fem länder, Bolivia, Brasilien, Ecuador, Peru och Paraguay.
Målet i Ecuador är att få 2600 inskrivna deltagare i 130 alfabetiseringskurser, berättar Gunnar. Men med ett beräknat bortfall på 30 procent så ska minst 1800 deltagare ha fått grundläggande kunskaper i läsning, skrivning och räkning så de kan tillämpa kunskaperna i sitt vardagsliv.
Man räknar med att cirka 8,5 procent av befolkningen är analfabeter. Skolgången är nio år men 33 procent slutar efter sex år. De som slutar kommer in i en ond cirkel där brister i skolgången gör att de inte får arbete, inte kan hjälpa sina barn med läxor, självförtroendet sviktar och de känner sig inte delaktiga i samhället.
Projektet syftar också till att förbättra kunskapen om hälsa och informera om våld och drogmissbruk.
Kvinnans roll i familj, kyrka och samhälle ska stärkas och kyrkornas ledarskap ska utbildas för att dessa ska ta en mer aktiv roll i det lokala samhället, säger Gunnar.
Projekttiden är tre år. Gunnar och Eva-Lena är med och utbildar handledare och kommer sedan att resa runt i landet för att stötta handledarna.
För tillfället installerar paret Vingren sig i sitt nya hem. Ett tomt hus som de skaffar inventarier till.
Klimatet här på 2 850 meter är kyligare än nere vid kusten där det råder tropisk hetta, säger Eva-Lena.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!