De nobbas av fiberbolaget – på grund av kommunallagen

Fiberutbyggnaden pågår på flera håll i kommunen, med blandad framgång. Men för vissa ställer kommungränsen och kommunallagen till med problem.

Göran Alnemark tvingas se på när Södertäljeägda Telge nät gräver bredbandsfiber till grannarna på andra sidan kommungränsen.

Göran Alnemark tvingas se på när Södertäljeägda Telge nät gräver bredbandsfiber till grannarna på andra sidan kommungränsen.

Foto:

Övrigt2018-11-09 08:01

Flera av grannarna vid Klämmingsbergsbadet har nyligen fått erbjudande om att ansluta sig till Telge näts stadsnät. Men för Göran Alnemark som bor längst ned mot Klämmingen blev svaret nej när han hörde sig för hos Telges säljare, trots att bolaget alltså gräver fiber fram till hushållen som ligger ett stenkast från hans hus.

– Vi har legat på som sjutton och ringt, men det hjälper inte, säger Göran Alnemark.

Boven i dramat är kommungränsen mellan Gnesta och Södertälje. Enligt kommunallagen är det förbjudet för kommunala bolag att verka i andra kommuner, förklarar Tommy Källman, affärsstrateg på Tälge nät.

– Det finns något som heter lokaliseringsprincipen i kommunallagen, som gör att vi inte får verka i en annan kommun, säger han.

Undantag finns sedan tidigare för vatten, avlopp, elledningar och fjärrvärme. Men bredbandsfiber ingår alltså inte i det undantaget.

– Det är ju lite knixigt med kommungränsen just där vi Klämmingsbergsbadet. Tyvärr kan vi inte göra något utan att bryta mot lagen, och det vill vi ju inte, säger Tommy Källman.

Frågan har lyfts politiskt flera gånger, och myndigheten Post- och telestyrelsen kom med ett förslag till en lagändring så sent som i juni. Förslaget skulle innebära att kommunala bolag får gräva fiber i grannkommuner, men det ligger just nu på is på grund av det rådande läget i rikspolitiken.

Det finns dock röster för en lagändring både till vänster och höger, och det tycks inte osannolikt att något kan hända efter att en ny regering har tillträtt. Förra året skrev moderaterna Maria Stockhaus och Camilla Waltersson Grönvall en motion på temat, efter att en liknande situation uppstått på gränsen mellan Falkenberg och Halmstad.

– Det känns rimligt, vi vill att människor ska få tillgång till fiber så fort som möjligt. Vissa kommuner är jättestora geografiskt och för att komma åt vissa byar är det viktigt att man kan välja den kortaste vägen, säger Maria Stockhaus.

På Gnestasidan av kommungränsen har Zitius grävt fiber fram till Kattnäs kyrka. Både avståndet och ån mellan Klämmingen och Frösjön gör dock att Göran Alnemark hamnar mellan stolarna.

Han är ingen storkonsument av streamingtjänster, men ser tillgång till fiber som en viktig sak inför den digitala framtiden.

– I dag använder vi mest mejl. Det fungerar ju i stort sett, men det är långsamt som satan, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om