Marknaden är dock inte fri, den är omreglerad. Apoteksverksamheten förblir omgärdad av strikta regleringar. Men andra än staten kan kommer nu att få äga och driva apotek. Debatten om apoteksmonopolet har dock bjudit på betydligt mer av dramatik och stora rubriker, än vad själva förändringen kommer att göra.
Precis som när ett företag säljs, kommer det att finnas ett osäkerhetsmoment för de anställda. Det är lätt att inse. Vad vill den nya ägaren? Hur ska vi jobba i framtiden? Kommer min kompetens att tas till vara? De nya ägarna har goda skäl att ta tillvara den kompetens som kommer med på köpet. Men allt kommer inte att förbli som förr. Apoteken kommer att skilja sig åt beroende på vem som äger dem och vilka som driver dem.
Omregleringen borde leda till ökad pris-, service- och tillgänglighetskonkurrens. Den som säljer apoteksvaror ”när du behöver dem” borde ha en fördel i kampen om kunderna. Oavsett om det är måndag förmiddag, torsdagskväll, söndag eller Långfredag.
Apoteken kommer att kunna konkurrera genom att minska väntetider, genom att erbjuda olika former av personlig service och e-tjänster samt genom att ha öppet på tider där kunderna hittills har mötts av låsta dörrar.
I Norge där apoteksmarknaden omreglerades och öppnades för konkurrens 2001 har 170 nya apotek öppnats och antalet invånare per apotek har minskat från 11 500 till cirka 8 000.
Samtidigt kommer det säkert att bli en och annan oförutsedd problematik. Det är ju snarare regel än undantag i förändringsprocesser.
I stort lär det säkert bli så som Eva-Britt Gustavsson, vd för Apoteket omstrukturering AB, förutspår i Ekot. Ägarbytena kommer knappt att märkas mer än att butikerna byter skyltar. Till att börja med.
Men de långsiktiga möjligheterna för apoteksmarknaden är betydligt större. Om allt fungerar som det ska är detta en utveckling som kunderna tjänar på. Samtidigt som ett förlegat monopol plockas bort.
Bättre sent än aldrig.
De nya apoteken ger nya möjligheter
Två av tre apotek får nya ägare, det gamla monopolföretaget Apoteket AB behåller en tredjedel av sina butiker. I Nyköping får tre apotek därmed nya ägare, medan ett vardera i Oxelösund, Gnesta och Trosa kommer att drivas i ny regi.Den 1 november kommer detaljhandeln att få möjlighet att sälja receptfria läkemedel. Det ska bli spännande att följa utvecklingen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!