Våren 1968 var den sista gången som riktiga förhör hölls för studenterna innan de fick springa ut i glädje till familj och vänner på skolgården. Eller i värsta fall smita ut bakvägen för den som inte klarade förhören.
– Det är klart man var nervös, säger Anders Norström.
Han är en av ett fåtal som bor kvar i närområdet, även om han numera bor i grannkommunen Gnesta.
– Vi hade all anledning att vara nervösa. Särskilt om man riskerade att köra i ett ämne.
Han tog studentexamen våren för 50 år sedan och hör alltså till den sista årskullen som tog studenten på det gamla sättet. Efter 1968 gjordes skolsystemet om och examensmomentet på studentdagen plockades bort.
I lördags samlades studenterna för att fira 50-årsjubileum tillsammans med andra före detta studenter från det som då kallades Högre allmänna läroverket i Nyköping, i dag Nicolaiskolan.
Helena Nordenskjöld tog realen i Nyköping samma vår och var också med och firade på lördagen. I dag bor hon i Nyköping igen, efter att ha bott i London i 40 år. Hon minns hur familjer hade laddat upp för studentmottagning helt i onödan, när det på studentdagen visade sig att eleven inte klarade examen.
– En mamma ringde till en annan vars barn inte hade klarat sig och frågade: "Får jag köpa loss tårtorna?".
Föreningen som håller i firandet heter Nyköpingspojkarna, men både damer och herrar är lika välkomna, betonar ordförande Henrik Nordenskjöld (bror till Helena).
– Föreningen startades av ett gäng karlar 1947, men ganska fort ändrades stadgarna och även flickor välkomnades, berättar han.
– Namnet är en stående diskussionspunkt och det blir omröstning nästan varje årsmöte. Men det brukar vara en förödande majoritet för att behålla namnet i stället för att byta till exempelvis Nyköpingsstudenterna.
Själv tog han studenten 1965 och med på återträffen är många före detta studenter. Men det finns en begränsing i föreningen. För att bli medlem måste man ha gått på Högre allmänna läroverket i Nyköping, eller efterföljande liknande skolformer. De som gick i skolan enligt den nya skolformen, utan studentexamen, och som började på då nybyggda Tessinskolan, är inte medlemmar i föreningen.
– Vi sitter och ältar gamla lärare och gamla namn från vår tid, vi har inte något gemensamt med de yngre. Det innebär ju att föreningen kommer att dö ut så småningom av naturliga skäl, säger Henrik Nordenskjöld.
Föreningens egen husidol är artisten och kompositören Ulf Peder Olrog som växte upp i Nyköping. Han var inte bara medlem i Nyköpingspojkarna, utan skrev även en helt egen snapsvisa till föreningen.
– Den sjungs fortfarande på flera håll, säger Henrik Nordenskjöld.