De sjungande stenarna blir rättssak
Sångerna om de sjungande stenarna i Svärta blir en rättssak. En musiker har stämt bolaget bakom turistattraktionen för brott mot upphovsrättslagen.
Sedan en tid tillbaka har de också kunnat köpa en cd-skiva, med namnet de sjungande stenarna. På den framför olika artister de 24 psalmer och väckelsesånger som finns ristade i graniten.
Skivan har blivit en succé och sålts i över 60\!q 000 exemplar. Men enligt av de medverkande musikerna, Patrik Stintzing, har skivan getts ut utan hans vetskap.
Hans advokat Per Herrey, jurist på musikerförbundet, anser att bolaget som har gett ut skivan, Arbetshus AB, har brutit mot upphovsrättslagen.
Skivan med Patrik Stintzing har sålts utan att han gett sitt samtycke och utan att han har fått någon ersättning. Därför stämmer vi Arbetshus AB och kräver 133\!q 300 kronor i utebliven royalty, säger han.
Alfred Friman på Arbetshus AB, och den person som ligger bakom stensättningen i Svärta, är förtvivlad.
Vi köpte inspelningen av en producent i Västergötland. För att allt skulle gå rätt till kopplade vi in en advokat, berättar han.
Men tydligen har det blivit fel i alla fall. Den producent vi köpte inspelningen av hade inte rätt att sälja den. Producenten var babtistpastor, tydligen gick det inte att lita på honom i alla fall.
Per Herrey betvivlar inte att det har gått till som Alfred Friman berättar, men det spelar ingen roll om Arbetshus trodde att de hade upphovsrätten till Patrik Stintzings musik.
Det finns inget som heter god tro i upphovsrättslagstiftningen. Vi måste stämma Arbetshus och sedan kan möjligen Arbetshus stämma den producent de köpt materialet av, säger han.
Alfred Friman överväger att göra just detta.
Det tar mycket tid och kraft det här. Men jag ska diskutera saken med min advokat, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!