De ska lära sig av indianer

Spännande, säger rektor Per Ivehammar där vi sitter i Borgmästarhagsskolan hos områdeschef Ann-Kristin Karlsson, om den resa till Guatemala de ska påbörja den 3 mars.

Övrigt2006-02-13 16:44
Med på resan är Sarah Casserfelt, lärare i spanska och den som sökte Sidastipendiet för projektet och läraren Camilla Ehrnst.
Under tre veckor ska de bo i en liten indianby vid staden Huehuetenango, i närheten av den mexikanska gränsen.
De reser för Sidas Globala skolan och har speciella saker att studera på plats. Erfarenheterna ska sedan på något sätt redovisas för att kunskaperna om, i det här fallet Guatemala, ska komma andra skolor i Nyköping till del. Sidas intresse är att öka kunskapen om fattigdomen och uländernas problem.
Man behöver en inblick och en ny syn på världen, säger Ann-Kristin. När man hör att många lever på mindre än en dollar om dagen börjar det hända saker i ens huvud. Jag åker dit med djup respekt.

Det är första gången som en högstadieskola får ett stipendium. I Nyköping har Tessin utbyte med Indien och Gripen med Tanzania.
Alla tycker det är spännande, ingen av dem har förut varit i denna del av världen.
Vi har fått en uppmaning om att ta med ficklampa, djungelhatt och mosquitonät, säger Sarah, som har provlegat sin sovsäck på golvet.
De vet att det blir primitivt. Människorna är fattiga i byn där svensken Per Bylund bor och hjälper besökarna tillrätta. De 800 indianerna arbetar för att utveckla byn med skogsplanteringar och genom att gräva brunnar.
Den svenska gruppen, på 24 personer, kommer att bo hos värdfamiljer. De får inte resa runt på egen hand, utan måste tillhöra gruppen.
Det är mycket våld där, säger Ann-Kristin. Men det blir spännande att få en inblick i vardagen, det får man sällan som turist. Vi kommer byns invånare väldigt nära.

De förbereder sig inför resan genom att lära sig lite spanska fraser och genom att delta i Sidas seminarier. Några personliga gåvor tar de inte med, däremot samlar de in gosedjur och legobitar till ett daghem i byn.
Vi kommer att se hur vi ska jobba när vi kommer hem. Tanken är att operation dagsverkes intjänade medel ska gå till byn. Då vet eleverna vad de ska jobba för, säger Sarah, som också kan tänka sig att ta ett fadderbarn i byn.

Med på resan kommer också författaren och kännaren av området, Stefan Strömberg, och att läsa en av hans böcker ingår i förberedelserna.
Efter hemkomsten kommer det att bli två träffar med hela gruppen och sedan ska Nyköpingsdeltagarna fundera ut hur de ska sprida sina kunskaper vidare bland skolorna i hemorten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om