De ska se drottningen dela ut barnens nobelpris
Nej, frack är inget Pontus Hulting känner för. Han vrider sig när förslaget om klädsel kommer för den träff med drottningen han och tre skolkamrater ska få göra. De övriga gästerna från Långsättersskolan i Nyköping är Sabina Wedholm Ceder, som är ordförande i elevrådet, Paulina Guillen och Ellen Pettersson.
Fyra personer har nominerats till finalen barnens Nobelpris. Det är mammorna på S:ta Rita, Ana Maria Maranon de Bohorques och Craca Machel och Nelson Mandela. De arbetar för barn som har det svårt i livet på olika sätt.
På Långsättersskolan har sexorna gjort i ordning material och satt upp skärmar och informerat de övriga eleverna på skolan om dem och varför de nominerats. Pristagaren kommer att hämta sitt pris som drottning Silvia delar ut.
I veckan efter kommer skolan att få besök av en pojke som representerar barnjuryn, två barnmusiker och några vuxna.
Alla på skolan har varit med, jag har varit med och gjort planscher om de nominerade, berättar Sabina Wedholm Ceder, som är elevrådsordförande på Långsättersskolan. Det har varit häftigt att läsa om dem Om barnen hade det som vi skulle de ha det väldigt mycket bättre. Vi har det ju bra. Men jag vet inte hur vi ska kunna hjälpa de här barnen.
Det ska bli roligt att träffa drottningen, tillägger hon.
Arbetet med att ta fram material till information har pågått hela terminen.
Det blir kul att träffa dem eftersom vi har jobbat med dem, säger Ellen Pettersson.
Pontus och Sabina representerar årskurs 6 och de övriga två årskurs 5. Barnen kommer att få sitta i Rikssalen på Gripsholm. Utdelningen följs av en måltid.
Att drottningen delar ut priset beror på att Sverige har initierat priset. Det är roligt för skolan eftersom vi jobbat hårt med det och får feedback, säger läraren Inger Oehme.
Det är nu bekymren över klädseln ventileras. Pontus lugnar sig när han förstår att ingen väntar sig att han ska ha frack.
Men det blir roligt, framhåller han.
20 mammor på S:t Rita har kämpat i sju år för att hjälpa föräldralösa barn. Mammorna är själva fattiga och deras kamp började när en pojke, Ferdinand och hans mamma Rita, dog i aids.
Ana Maria Maranon de Bohorques har ett hem för gatubarn i Bolivia.
Craca Machel och Nelson Mandela är gifta och de är barnens bästa vänner i Mocambique och Sydafrika. De höjer rösten mot kränkningar av barnets rättigheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!