Om utbildningen var en vara som levererades över disk, så skulle Nyköpings kommun sedan årtionden ha varit översvämmade med reklamationer och återbetalningskrav.
De omfattande förändringarna är något som tjänstemannaledningen aktivt har drivit på och tagit ställning för – med politikernas goda minne eller åtminstone tysta medgivande.
Den kommunalt drivna skolan har insett att allt fler elever riskerar att förloras till friskolorna. För att få muskler att möta konkurrensen, vill de ansvariga för grundskolan och en majoritet av politikerna kraftsamla på färre enheter. Dessutom ställs krav på en omfattande kompetensutveckling på lärarsidan och en aktiv men kräsen nyrekrytering.
Beslutet i Barn- och ungdomsnämnden tas av en blocköverskridande majoritet, en samsyn mellan Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Centern är emot. Miljöpartiet har stått och svajat. Men något genomarbetat politiskt motförslag föreligger inte. Det går inte heller att hävda att valresultatet har gett vid handen något utbrett missnöje med planerna.
Den kommunala skolan måste leverera den utbildningskvalitet som krävs. Allt annat är underordnat, inklusive var undervisningen sker.
För ett stort antal elever blir skoldagarna längre. Morgnarna blir tidigare, hemkomsterna senare och transporterna fler.
De förtjänar en skola som inte sviker.