De stöttar kamrater i kläm
Ni har kanske sett reklamsnutten i teve om tjejen som får sitta ensam i skolmatsalen och hur hon liksom bleknar bort. Men sedan får hon liv när äntligen en skolkompis sätter sig bredvid henne. Så gör en riktig kompis.
Vi är till för att upptäcka mobbing och sedan berätta det för lärarna. Vi ska inte gå runt och skälla, säger Renée Godeau.
Hon går i årskurs nio på Ramdalsskolan och han i årskurs sju på Breviksskolan.
Nyligen sammanstrålade de tillsammans med över 40 andra kamratstödjare i Oxelösunds skolor för utbildning på Stjärnholms slott.
Eftersom Oxelösunds två högstadieskolor ska bli en anser skolpersonalen att det är viktigt att man utbildar och informerar för att motverka mobbing när alla högstadieelever samlas på en och samma skola. Rivaliteten mellan skolor har genom åren varit påtaglig.
Det var stiftelsen Friends som höll i trådarna för utbildningen.
Jag har fått lära mig jättemycket om att förebygga mobbing och så där. Man ska till exempel inte bara blicka rakt fram, säger Pierre Eriksson.
Han har varit utsatt för mobbing. Under en längre period blev han retad och mobbad av elever i skolan för att han bar samma kläder tre dagar i rad.
Mobbare hittar så mycket fel, säger han.
Efter ett tag så tog det slut. Nu tillhör han sidan av kamratstödjare.
Att se skillnad på mobbing och att retas kan i vissa fall vara svårt. Det beror på mottagaren, menar Renée Godeau och Pierre Eriksson. Tar en person illa vid sig och det pågår under en längre tid är det att betrakta som mobbing.
Egentligen borde alla i skolan gå kamratstödjarutbildning, säger Renée Godeau.
Kamratstödjare utses av klasskompisar eller skolpersonal. Det är fler tjejer än killar som är kamratstödjare.
Att vara kamratstödjare är häftigt, säger Renée Godeau.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!