Debatt om EMU på Folkhögskolan i Nyköping

Lars Stjernkvist (s) och Ulla Hoffman (v) var andra paret ut i politikerdebatterna om EMU som hålls på Folkhögskolan i Nyköping.

Övrigt2003-05-21 23:40
Båda står till vänster om mitten, Lars Stjernkvist som socialdemokraternas partisekreterare och Ulla Hoffman som nybliven partiledare för vänsterpartiet.
Stjernkvist säger ja till EMU och Hoffman nej.
I förra veckan satt två moderater på folkhögskolans scen och förespråkade ja respektive nej.
Den gången var det Per Westerberg och Lars Wohlin som drabbade samman.

Den gången liksom i onsdags var aulan välbesökt. Lars Stjernkvist inledde med det inte helt ovanliga företagarperspektivet. Han berättade om metallindustrin i Filipstad som hoppas på ja till EMU. Då kan de slippa lägga på extrakostnader på sina produkter för de valutarisker företaget gör.
Den till synes lilla marginalen det kostar att stå utanför EMU kan hindra företaget från att göra investeringar, sade Stjernkvist.

Ulla Hoffman satsade på argumentet sex bankdirektörer som sitter på åttaårsmandat i Europeiska Centralbanken, ECB, och bestämmer vilken ränta vi ska ha i Sverige. Hon återkom flera gånger till de sex bankdirektörerna.
EMU är sex bankdirektörer som bestämmer penningpolitiken. En av dem har sagt att det första han ska göra är att sänka a-kassan.

Lars Stjernkvist tyckte att Ulla Hoffman är en riktig dysterkvist när det gäller Europa och hon tappar självförtroendet när hon åker över Öresundsbron. Ser hon inget positivt med EMU?
Dysterkvist? Ja, det är jag när det gäller EMU och Europa, replikerade hon. Titta bara på offentligheten. Det tar två veckor att få ut ett protokoll från Riksbanken men 30 år att få det från Europeiska Centralbanken. Men visst finns det fördelar. Jag tror att kapitalvaror blir billigare. Däremot tror jag inte en sekund att dagligvarorna blir billigare.
Lars Stjernkvist tror att ett medlemskap i EMU leder till att Sverige får resurser för att rätta till orättvisor och klyftor i landet.
Jag tror också att vi kan få mer pengar för att förbättra exempelvis skolan. Vi kan visserligen inte ändra valutan för att stödja regioner i Sverige som har det svårt, men är det en bra metod? Historiska erfarenheter visar att det är ett trubbigt argument. Då är det bättre att se till att vi kan tjäna ihop pengar i statsbudgeten och se till att vi får ett överskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om