Delaktiga patienter kan förbättra vården

Övrigt2012-07-19 05:00

Jämfört med andra länder är Sverige ett land med högkvalitativ vård för en billig penning. Förbättringspotentialen är trots det stor. Den som lyssnar på vänsterns agitation mot privat vård skulle dock kunna förledas att tro att vi redan lever i den effektivaste av världar.

Ett vanligt argument mot privata alternativ är att vinst endast kan uppnås genom lägre kvalité och genom nedskärningar.

I Jönköpings län har landstinget på senare år experimenterat med att göra patienterna alltmer delaktiga i vården, visar ett reportage i Svenska Dagbladet (18/9). Kroniskt sjuka patienter används för att informera nya patienter om sjukdomar och på landstingets dialysavdelning sköter hälften av patienterna själva sin behandling, under tillsyn av utbildad personal. Experimentet visar tydligt hur kostnad och kvalité sällan är samma sak.

Patienterna som sköter sin egen dialys upplever en större frihet genom att själva kunna anpassa tiderna till sina egna scheman och genom att de får större inblick i sin vård. Medicinskt är förbättringen markant med färre infektioner och lägre läkemedelsanvändning. Personalkostnaderna har samtidigt kunnat sänkas med en fjärdedel.

Bättre kvalité till väsentligt lägre pris.

I Svenskt Näringslivs rapport ”En friskare sjukvård - att ge och få vård på lika villkor” analyseras kostnadsskillnaderna mellan olika sjukhus. Om alla sjukhus gav lika mycket vård för pengarna som det mest effektiva skulle mer än var tionde krona sparas in, enligt en ytterst konservativ beräkning.

Skillnaderna är häpnadsväckande stora även för relativt okomplicerade ingrepp. Beroende på sjukhus varierar kostnaden för en vanlig blindtarmsoperation mellan 24000 och 46000 kronor, för ett kejsarsnitt mellan 34000 och 50000 kronor och för en titthålsoperation mellan 24000 och 53000 kronor. Det dyraste sjukhuset är ofta mer än dubbelt så dyrt som det billigaste.

I det offentligt styrda sjukvårdssystemet är incitamenten små att ta till sig nya innovationer och metoder som effektiviserar vården, speciellt om det innebär att befintlig personal kan sägas upp. Att tro att välfärdsföretag enbart kan nå vinst genom lägre kvalité bygger på en romantisk syn på den svenska sjukvården.

Exemplen på möjliga förbättringar som sparar pengar är många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om