Demokratins kris harnått en vändpunkt

Övrigt2006-01-19 20:50
Finns det hopp för demokratin? Den lokala demokratin är ständigt ifrågasatt och många kommuner har experimenterat med nya arbetsformer, medborgarförslag och allmänhetens frågor för att öka intresset och delaktigheten i besluten. Med magert resultat.

Ännu en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting visar att demokratin befinner sig i kris. Många lokalpolitiker tycker att för mycket makt är koncentrerad till kommunstyrelsens ordförande och till de kommunala tjänstemännen. En tredjedel av de tillfrågade har till och med övervägt att hoppa av sitt uppdrag för att det känns meningslöst och svårt att påverka den lokala politiken.

Allt sedan den kommunala förvaltningen professionaliserades har avståndet växt mellan tjänstemän och politiker. Därmed har också ansvarsfördelningen blivit otydlig. För att råda bot på det har många kommuner likt Nyköping infört nya arbetsformer med målstyrning, decentralisering och så kallade beställar- och utförarmodeller, men som knappast har varit till de förtroendevaldas fördel.

En politiker kan beställa ett resultat men inte lägga sig i verksamheten. Den som är missnöjd med snöröjningen inser snabbt att det nu lönar sig bättre att söka upp en kommunal tjänsteman än sin lokale politiker. På ett sätt kan man säga att det politiska förtroendeuppdraget har reducerats, men vad många kommuner har struntat i när man har decentraliserat besluten till verksamhetschefer är att ge medborgarna inflytande i lokala skol- och omsorgsstyrelser vid varje skola, äldreboende och förskola.

Ett annat problem är att kommunernas rörelsefrihet inskränks allt mer. Det finns nästan inget utrymme kvar för lokala initiativ inom skola, vård och omsorg. Nu ska det vara lika i hela landet. Samtidigt har kommunerna fått en allt större ekonomisk press på sig, vilket är en viktig förklaring till att kommunledningarna också vill ha en starkare kontroll.

Den mest centrala frågan för kommunerna håller på att bli hur man ska finansiera välfärden inte hur den ska tillhandahållas. Medlet har blivit målet. Ekonomisk tillväxt hamnar nu på dagordningen i den minsta kommun. Och påhittigheten är stor, inte minst i Nyköping. Tillväxt genereras av investeringar, företagsamhet, ny teknik och fler arbetade timmar. Kanske blir detta vändpunkten. Kommunpolitiken blir intressantare samtidigt som vikten av att ha ett bra företagsklimat och samarbete med ortens näringsliv blir uppenbar för alla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om