Demokratisk vår blev till våldsam höst

Övrigt2013-08-16 05:00

Våldet styr på gatorna i Egypten. Militärmakten råder. Demokratin förtvinar – eller snarare förblöder – i takt med att dödstalen efter onsdagens massaker stiger.

Statsminister Fredrik Reinfeldt siar om att lär bli värre i Egypten innan vi kan börja hoppas på en förbättring. Det är utgångstipset i den situation som råder (TT 15/8). Våldet har brutit de dialoger som har haft en chans att få Egypten tillbaka på vägen mot en fungerande demokrati.

Den arabiska vårens förhoppningar har stegvis ersatts av en växande fientlighet mellan olika maktkonstellationer. Nationalister har ställts mot islamister. Militärmakten har värnat sina privilegier samtidigt som den folkvalda presidenten lät landet kana mot ekonomisk ruin.

Minoritetsgrupper som landets många kristna kopter har utsatts för otaliga angrepp. Kopterna drabbades hårt under Muhammed Mursis styre och Muslimska brödraskapet anklagas även för de senaste kyrkobränningarna. Så länge våldet regerar är skyddet för minoriteter närmast obefintligt. Och vad de nu styrande tror sig kunna vinna med att tvinga det muslimska brödraskapets ledare under jord, är oklart. Risken är att detta bara stärker de mest hårdföra islamisterna.

Muhammed Mursis regim var ett fiasko. Ointresset av en dialog med oppositionen, kombinerat med oförmågan att reformera myndigheter och rättsstat skapade ett växande missnöje och motstånd. De löst sammansatta krafter som med militärens hjälp avsatte presidenten har därefter förvärrat situationen.

USA tassar försiktigt och även EU väljer ett varsamt språk. Sverige har fördömt våldet, men avstår från att likt Norge och Danmark dra in sitt bistånd. Eftersom stödet inte går till regimen skulle en sådan markering mer vara symbolisk än verkningsfull.

Omvärldens möjligheter är förstås begränsade, men USA har den största påverkanskraften. Vid sidan av Israel är det Egypten som tar emot störst stöd från Washington. Landet är en central USA-allierad i Mellanöstern. Det som händer längs Nilens stränder påverkar även möjligheterna att nå framgång i fredsprocessen mellan Israel och Palestina.

Regimen i Kairo har nu gjort precis det USA och andra har varnat för: gått till väpnat angrepp mot demonstranter. USA:s president Obama – sett till sin utrikespolitiska doktrin – måste göra betydligt mer än att bara ställa in gemensamma militärövningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om