Den fredade zonen

Demokratin är ett robust styrelseskick som står pall för mycket. Det innebär inte att demokratin är osårbar ­eller respekterad av alla. Principen för att representation och rösträtt ersätter den starkes rätt och den svages fredlöshet, omfamnas inte överallt.

Övrigt2011-08-31 05:00

I måndags kväll brann det i Sverigedemokraten Frida Grundströms ytterdörr. Hon tror att det var ett politiskt motiverat attentat. Vi vet inte mycket mer än så. Varför det brann är öppet för spekulationer.
Sverigedemokraterna tog plats i kommunfullmäktige efter valet förra året. Det är så här långt in på mandatperioden fullmäktiges mest osynliga parti.
Däremot bör vi rent allmänt uppmärksamma att Sverigedemokrater ofta utsätts för våld eller hot som en följd av sitt politiska engagemang. Detta förtjänar att fördömas i skarpast möjliga ordalag.
Branden hos Frida Grundström kom nu att illustrera den kampanj som SD-kvinnorna driver för att uppmärksamma sina företrädares utsatthet.

Politiskt motiverat våld, hot om våld och andra former av övergrepp är en del av alldeles för många politikers vardag.
Frida Grundström är folkvald. Drygt fyra procent av Gnestas väljare har utsett henne att representera dem i fullmäktige. Hemma i sin lägenhet ska hon ha rätt att oroa sig för middagen på spisen, inte en flammande ytterdörr, om det börjar lukta bränt.
Yttrande- och åsiktsfrihet är grundstenar som det demokratiska samhället vilar på. Alla som agerar enligt demokratins spelregler förtjänar samma respektfulla bemötande i retur. 
Den som på fullt allvar tror att hot och våld får Sverigedemokraterna – eller de åsikter som deras företrädare framför – att försvinna ur debatten har inte förstått någonting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om