Den ljumna vintern föder fler vilddjur

Fler vildsvin, rådjur, lodjur och rovfåglar kan bli resultatet av den långa milda vintern om den fortsätter vara lika varm. När snön håller sig borta är det lättare för djuren att hitta mat och även skadorna på träden kan bli färre. Någon råttinvasion är det inte heller risk för.

Övrigt2007-01-10 23:31
Råttor och möss är snarare mer oskyddade för rovdjur när de inte kan gömma sig under ett snötäcke. Vi kan inte se att den milda vintern har påverkat särskilt mycket, vi har det ganska lugnt. Det är ingen risk för råttinvasion, säger Anders Gunnarsson, leveransansvarig för skadedjursbekämpning på Anticimex.
Några som verkligen kan gynnas av den varma vintern är rådjuren och vildsvinen. Skog med bärris och ljung och gröna åkrar med höstsådd som spirar är som ett väldukat bord. Det innebär i sin tur att knopparna och skotten får vara i fred på framför allt tallen.
Det blir mer djur att jaga till hösten, jägarna kommer att se det. Det är inte otänkbart att det blir 50 procent fler djur, vildsvinen föder ungar redan
i februari, säger Alf Lettesjö, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet.

Även fälthare och dovhjort gynnas av att marken är snöfri. Älgarna påverkas inte lika mycket, eftersom de är bättre anpassade att klara av svåra vintrar än till exempel rådjur som är mindre och känsligare.
När det är gott om rådjur och däggdjur som sork, gynnas också lodjur respektive ugglor.
Förra året drabbades särskilt kattugglan av en omfattande svältdöd. Det borde bli tvärtom i år. Med fler rådjur blir det mer mat till lodjuren också, vi har en växande lodjursstam i Sörmland, säger Lettesjö.

God tillgång på sork gynnar även räven, som har det bra just nu.
Några småkryp som fästingar och myggor finns fortfarande kvar aktiva i naturen. Så sent som för två veckor sedan kom en person till Åsidans vårdcentral med ett fästingbett.
De sörmländska vråkarna styrs av födotillgång och flyttar vintertid söderut till Skåne eller om det blir riktigt kallt till Danmark och Tyskland. I år behöver de inte det.
Insekterna påverkas inte märkbart av den milda vintern.
De flesta dog när hösten kom, efter att de hunnit para sig och lägga ägg.
För ekosystemet är det ingen jättegrej att ett enskilt år är annorlunda med en lång mild vinter. Det beror på att arterna är anpassade till hur det varit historiskt. Men om det milda klimatet fortsätter så kommer vi att få en förändrad flora och fauna på lång sikt, säger Karl Ingvarson, biolog på länsstyrelsen i Sörmland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om