Den sista dinosaurien  får ta fram nya recept

Avregleringen av apoteksmarknaden har inte varit smärtfri. Sedan monopolet upphörde i somras har försäljningen av statens apotek kantats av problem. Aktörerna blev färre än beräknat. Arbetet med att harmonisera datasystemen drog ut på tiden. Först nu börjar strukturerna att synas.

Övrigt2009-11-10 05:00

I praktiken innebär avregleringen av apoteksmonopolet att staten säljer 465 apotek över hela landet. Bland dessa märks till exempel apoteket Ekensberg i Nyköping och samtliga apotek i Oxelösund, Trosa och Gnesta. Reformen är den mest omfattande liberaliseringen av grundläggande samhällsfunktioner sedan telemonopolet försvann.
Resultatet av den fria telemarknaden är redan känt. I dag ringer drygt två miljoner svenskar med andra bolag än Telia. Konkurrensen har inte bara fört med sig lägre priser, utan framförallt en uppsjö av nya tekniska lösningar. Avmonopoliseringen av telemarknaden har – paradoxalt, nog – varit så framgångsrik att flera av oss inte längre använder fasta telefoner.

Att hoppas på en liknande utveckling för apoteksmarknaden är att hoppas på för mycket. Människor kommer alltid att bli sjuka, läkemedel kommer alltid att vara nödvändigt. Just därför är det så viktigt att apotekskunderna får valuta för sina pengar.
Nytt kapital för med sig ny kreativitet. Sedan Alliansregeringen meddelande att man avsåg att sälja flera statliga apotek har kreativiteten märkts inte minst hos Apoteket. Sortimentet har förbättrats, man har satsat på mindre shoppar med längre öppettider och helt nya produktkategorier.
Huruvida staten bör ägna sig åt att sälja till exempel sexleksaker kan i och för sig diskuteras. Massagestavar lär inte ha varit vad Marx en gång avsåg med statliga produktionsmedel. Däremot är det intressant är att enbart planerna på att utsätta Apoteket för konkurrens gjorde att företaget tänkte nytt.

Beskedet att fyra större aktörer – bland dem KF-delägda Kronans Droghandel som tar över Ekensberg och ytterligare 170 apotek – ger sig in på den svenska apoteksmarknaden är därför välkommet. Kan privata företag kombinera sina vinstintressen med en säker läkemedelshantering finns ingen anledning att staten ensamt bör driva apotek.
Sverige var länge känt som landet i vilket livsmedelsaffärerna sålde cigaretter medan man fick gå till Apoteket för att köpa nikotinplåster. När aktörer som livsmedelskedjor ges rätten att tillhandahålla receptbelagda läkemedel ökar inte bara tillgängligheten. Vi tar samtidigt ännu ett steg bort från socialdemokratins verkliga DDR-influenser.
På dagen 20 år efter att muren föll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om