Den stora affären möblerar om rejält

Övrigt2012-10-11 05:00

Spännande blev det aldrig, omröstningen slutade 52-9 i ja-sidans favör. Nyköpings kommun godkände i tisdags kväll storaffären mellan kommunala Nyköpingshem och de privata vinstdrivande bolagen Rikshem och Dalhälls. Bara Miljöpartiet och Sverigedemokraterna var emot. Det får ett antal följder med politikens ögon sett.

En är allmänt bekant, sprickan i den rödgröna majoriteten. Miljöpartiets nej visar att samförstånd i alla frågor inte längre är normen och när miljöpartisterna säger sig se fram mot nästa fråga, så gör de garanterat det. Partiet är trots allt vågmästare.

En bred majoritet partier bejakar numera att det kommunala bostadsbolaget kan förstärka kassan genom att sälja en del av sina fastigheter. Såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet har accepterat principen, trots att de var emot sådana affärer i opposition. Miljonprogrammens ägare måste sälja för att kunna finansiera både underhåll och bygga nytt.

Bostadsmarknaden i Nyköping får fler aktörer. Med Rikshem – byggt på pensionspengar ur Fjärde AP-fonden och AMF – träder en stor förvaltare in och tar en bit av kakan. Det betyder att Nyköpingshems andel av hyresmarknaden minskar. Den förre S-politikern Ilija Batljan, numera Rikshems vice vd, spår att hälften av de kommunalt ägda lägenheterna i landet kommer att vara sålda till privata aktörer inom tio år (Dagens Samhälle 34/2012) och att nödvändiga investeringar måste göras "av kompetent kapital". Privata aktörer följer sin affärslogik. Pensionspengar måste växa. Ett mått på attraktiva kommuner kan alltså bli att kommunens bostadsbolag inte längre äger lejonparten av hyreslägenheterna.

Ansvariga politiker måste också visa att intresset för landsbygden inte svalnar bara för att bostadsbolaget inte längre har lokalkostnader där, vilket Centerns Eva Andersson lyfte fram. Några av de fastigheter som köps av det lokala företaget Dalhälls är äldreboenden. Om kommunledningen får för sig att centralisera allt fler äldreboendeplatser till storbygget på Arnö, då skadar man inte bara den nya ägaren utan även valfriheten samt jobb och tillväxt utanför tätorten.

Till sist. Både Folkpartiets Göran Silfverling och Kristdemokraternas Stefan Landmark varnade för att huvuddelen av intäkterna lär behöva gå till nödvändig upprustning av Nyköpingshems befintliga lägenheter. Allmännyttan kan alltså komma att bygga mindre nytt än planerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om