Den stora telefonsåpan är inte tillräckligt stor
Denna röra är en följd av att de lämnat motstridiga uppgifter i Flodvågskommissionens rapport. För att ta reda på svaret skulle man behöva granska telefonlistorna från regeringskansliet den dagen. Men där säger statsminister Göran Persson stopp och hänvisar till sekretess. Att offentliggöra vem som ringt till vem på regeringskansliet vore ett väldigt ingrepp och det gör vi inte, säger statsministern. Det kan verka som om han försöker ducka.
Men beslutet värnar meddelarfriheten, rätten att inom offentlig verksamhet anonymt lämna uppgifter till medierna utan att riskera straff. Meddelarfriheten är en viktig hörnpelare i demokratin och ingår i grundlagen. Om listorna görs offentliga framgår exakt vem som ringt vem; inte bara om Danielsson och Dahlgren talat med varandra. Ingen av de två inblandade politiska tjänstemännen är heller misstänkt för något brott. Hade någon av dem fortfarande varit föremål för en utredning om tjänstefel, så hade frågan hamnat i en annan dager.
Här ser vi en parallell till den obligatoriska registrering av allmänhetens telefonsamtal som regeringen gladeligen kämpat för i EU. Men när det gäller granskning av samtal inom den egna sfären, blir det till en mycket besvärande fråga.
Statsministern gör alltså rätt, även om det också tjänar hans politiska syften att försöka tysta den för regeringen mycket pinsamma telefonsåpan. Det är inte värt att riskera att urholka meddelarfriheten, för att få reda på om Lars Danielsson verkligen ringde Hans Dahlgren på UD tre gånger under annandagen. Att kaos rådde bland de högst ansvariga på regeringskansliet liksom på UD är redan klarlagt, de båda statssekreterarnas tillkortakommanden likaså. Förhören i riksdagens konstitutionsutskott kommer att förtydliga den bilden ytterligare.
Men alla som ringer från regeringskansliet måste kunna göra det utan att oroa sig för att Göran Perssons politiska underlydande med lupp står och kontrollerar uppringda telefonnummer. Meddelarskyddet finns där för att värna dem som visar civilkurage och tipsar granskande medier om missförhållanden, ofta tvärt emot maktens önskan och intressen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!