Det är alldeles för tidigt att ropa hej

I går togs beslut om landstingsbudgeten för 2011 i landstingsstyrelsen. Debatten före handlade mer om formalia än innehåll i budgeten. För den hölls hemlig in i det sista.
Det mesta är tyvärr alltså som vanligt.

Övrigt2010-06-02 05:00

Oppositionen fick ta ställning till majoritetens budgetförslag vid sittande bord. Någon tid till granskning eller genomlysning i demokratisk anda gavs inte. Detta är alltså det beredningsansvar som landstingsstyrelsen tar. Det handlar ju bara om en budget på cirka sex miljarder och framtidens vård i Sörmland...
Mot bakgrund av hur mycket den politiska organisationen har svällt under de senaste åren är detta onekligen en djupt ironisk men samtidigt beklaglig situation.
Rent sakpolitiskt är man ense om en hel del. Märkligt nog också om skattenivån för 2011, vilket försvagar Moderaternas, Centerpartiets och Kristdemokraternas annars berättigade kritik mot den omfattande skattehöjning som majoriteten drev igenom. Såväl majoritet som opposition vill ”satsa” – det är ju valår.
Några skillnader tål dock att lyftas fram. Majoriteten står för mer av fundamentalism i strukturfrågor. Sjukhuslokalerna ska bestämt ägas av landstinget. Oppositionen säger för sin del att verksamheten är överordnad. Vem som äger och förvaltar lokaler spelar mindre roll. Kan kostnaderna pressas genom att andra äger ytorna, bör detta självklart prövas.
En annan skillnad finns i synen på förnyelsen av vårdutbudet. Majoriteten har tagit några steg i den här riktningen, men M, C och KD har en mer ambitiös linje – för att utveckla mer vårdföretagande, inom ramarna för Hälsoval Sörmland.
Ett intressant exempel är vårdcentralen Stadsfjärden i Nyköping. Majoriteten har sagt ja till att den drivs i privat regi, ett initiativ som borde ha fått efterföljare. Att sedan Stadsfjärden lockade fler patienter när Nyköpingsborna via Hälsovalet valde vårdcentral, är inte en slump. Valfriheten blir helt enkelt tydligare när medborgarna inte bara kan välja mellan landstingsdriven vårdcentral A och landstingsdriven vårdcentral B.
Det ska vara patienternas fria val av vårdcentraler, distriktssköterskemottagningar och sjukhus som styr utbudet. Då blir byråkratiskt krångel dyrköpt, medan effektivitet och kundvänlighet går före.
Landstingsledningen hoppas att underskottet inom hälso- och sjukvården ska vara borta till 2013. Tyvärr finns inget som bekräftar att de grundläggande ekonomiska svagheterna, som spräckte regnbågskoalitionen och drev fram en ny majoritet och en brutal skattehöjning, är lösta. Höjda statsbidrag och riktade stimulanspaket från regeringens sida, betydde mycket för att minska trycket på landstingsekonomin under krisåret 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om