Det är klokt att få in kretsloppet i tanken

Mina amerikanska vänner på Facebook börjar flockas till intressegrupper med rubriken Bensinpriset är för högt. De tycker alltså att priset är tokhögt i USA – och när jag berättar om det svenska literpriset tycker de att vi är skvatt galna. Men bensinen lär inte att bli mycket billigare, sannolikt bara dyrare. Världen behöver bredda sin bild av drivmedel.

Övrigt2012-04-03 05:00

Därför är det klokt om Sverige fortsätter stimulera utvecklingen av alternativa drivmedel. Etanolen ser för närvarande ut att bara bli ett mellansteg, men framtidens drivmedel är inte ett, utan många. Det finns redan gott om bilar och bussar som drivs med biogas. På sina håll är det även lätt att hitta en taxi som puttrar iväg på fordonsgas. Till detta kommer försök med exempelvis elhybrider av olika slag.
Det är möjligt att vi är på väg mot en utveckling där vissa fordonstyper är mer anpassade för kortare storstadstrafik, medan andra får stå för de långa transporterna. Behovet av bensin kommer inte att försvinna på länge, i dag drivs cirka 95 procent av alla bilar på fossila bränslen. Men det är när priset skjuter i höjden som fördelen med alternativen blir som tydligast.
Inte minst i Stockholmsområdet ökar redan antalet tankställen för biogas. Efterfrågan överstiger tillgången. Kunderna är fler än vad pumparna pallar med. En lösning har hittills varit att biodrivmedlet kompletteras med fossil naturgas, vilket inte är i enlighet med visionerna om det förnyelsebara, men gasleverantörerna vill ändå hävda att naturgasen är bättre än bensinen.
Målet måste vara en utveckling mot allt mer biogas. Nya tankställen på gång, storstaden leder utvecklingen. Ju fler fordon som drivs på alternativa drivmedel som biogas desto större marknadslogik för nyinvesteringar och teknikutveckling.
Ett ökande behov av biogas skapar möjligheter inom de gröna näringarna. I Nyköping har det på senare år funnits ett antal intresserade jordbruksföretag som sonderat möjligheterna till egen biogasproduktion. Men det är ingalunda någon smidig resa, längs vägen har dessa företagare stött på ett antal väntade och oväntade hinder.
Alla klimatvänliga ambitioner till trots, har invändningarna tyvärr ofta varit fler än de hjälpande händerna.
Biogasen kommer aldrig ensam att kunna ersätta bensinen, men den kan bli ett mycket värdefullt bidrag på vägen. Då talar vi inte bara om fordonsgas, utan också om möjligheter att värma bostäder och inte minst sluta kretsloppet inom jordbruket, att låta biogödsel fasa ut klimatpåverkande handelsgödsel. Allt detta kräver en produktionsutveckling som heter duga och det är en omfattande utmaning.
Häromdagen släppte Centerpartiet en rapport som skissar på en möjlig utveckling där biogasens bidrag till energiproduktionen ökar markant, från dagens 1,4 TWh/år till närmare 10,6 TWh/år. För det krävs bland annat större insatser för att ta vara på en större andel av matavfallet i kommunerna och justerade avfallstaxor för att öka den andel av matresterna som går till just biogasproduktion.
Parallellt med detta krävs tydliga, långsiktiga spelregler för fordonsindustrin, där nya fordon med mycket låga koldioxidutsläpp gynnas skattemässigt.
Det kan tyckas krångligt, men det är ändå möjligt. I en klimatdebatt som lätt tappar fotfästet i vardagen är det något att ta fasta på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om