Det är något stort på gång i opinionen
Moderaterna har haft en remarkabel framgång sedan valet 2002, då partiet gjorde ett miserabelt resultat. Med den kavate moderatledaren Fredrik Reinfeldt har partiet vänt på kuttingen och orienterat sig allt närmare mitten. Reinfeldt är väl medveten om att ingen vinner ett val med en ytterkantspolitik. Kärnan i det borgerliga budskapet är den så kallade arbetslinjen, det vill säga att det ska löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag. Det är ett kraftfullt budskap som går fram även hos LO-kollektivet, där en fjärdedel i dag skulle rösta borgerligt. Moderaterna har faktiskt fler sympatisörer bland arbetarna än vad vänsterpartiet har. Och centerpartiet är nu det fjärde största arbetarpartiet.
Men det är lätt att gå bort sig i sifferexercisen. Debatten om procentsatser blir lätt absurd. Alla vet vad moderaterna vill. Men ännu har partiet inte lyckats bli tillräckligt konkret om vad det är som behöver göras. Här har Reinfeldt redan fått problem, eftersom det inte finns några enkla lösningar. Det går inte att göra om Sverige genom att förändra några procentsatser i skattesystemet eller ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna.
Socialdemokraterna skapar osäkerhet om vad moderaterna egentligen står för. Och om väljarkåren blir tveksam går många sannolikt på magkänslan, tron på att det är socialdemokraterna som är låginkomsttagarnas bästa vän.
Den borgerliga Alliansen behöver därför etablera en överenskommelse med medborgarna. Den går ut på att personer med vanliga yrken och goda utbildningar ska kunna känna trygghet i sin egen förmåga. Att var och en ska veta att det lönar sig med utbildning och en extra insats. Detta sätter trovärdigheten på hårda prov.
Här kan dock centerpartiet spela en central roll. Det är ännu en slutsats man kan dra genom att snegla på SCB:s statistik och partiets väljarunderlag. Bland dessa väljargrupper finns nämligen nyckeln till seger för Alliansen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!