Robotdammsugaren, platt-TV:en och VR-glasögonen, är några av de saker som Handelns utredningsinstitut (HUI) har utsett till årets julklapp på senare år.
Även om mössan också har utsetts årets julklapp har det ofta handlat om ganska dyra prylar, ganska elektroniska och sannolikt inte speciellt miljövänliga.
Frågan är om det är något av ett trendbrott när HUI nu korar den återvunna tröjan till årets julklapp, en vara som antingen kan vara tillverkad av återvunnet material eller second hand.
– Nej, jag tycker inte att det är ett trendbrott. Varje årets julklapp speglar ett konsumentbeteende, så på så sätt följer vi en linje, säger Sophie Nilsonne, analytiker på HUI.
Har det skett ett trendbrott i konsumentbeteendet då?
– Ja, där finns en ökad medvetenhet. Konsumenterna har alltid gjort medvetna val, men nu ställer de högra krav på hur varorna har producerats. De ska vara rättvist och miljövänligt.
Klädkedjan Dedicated satsar på återvunna, miljövänliga och/eller rättvisemärkta kläder. När SN besöker butiken i Nyköping kommer beskedet från HUI som något av en tidig julklapp för Sven Ed, butiksansvarig,
– Oj, det visste jag inte. Men det var ett riktigt trevligt besked. Det passar ju verkligen oss perfekt, säger han.
Varför är det bra med återvunna kläder?
– Modebranschen är en av de riktigt stora miljöbovarna, så vi har mycket att vinna på att köpa kläder som är tillverkade av återvunnet material eller handla second hand.
Men det är lite dyrare, eller?
– Ja, det är det. Man ska vara väldigt medveten om att när kläder är riktigt billiga, då har de inte tillverkats på ett hållbart eller rättvist sätt.
Även om många kunder är måna om att handla miljövänliga och rättvisemärkta kläder, finns det andra som köper kläderna för att de är snygga utan att reflektera över hur de är tillverkade, berättar Sven Ed.
Tror du att årets julklapp kan innebära att fler gör miljömedvetna val när de handlar kläder?
– Ja, det tror jag absolut. Det är utmärkt att miljövänliga kläder uppmärksammas, säger han.