Det bästa receptet är företagande

Olyckskorparna var många när ­apoteksmarknaden skulle avregleras. Det var fel att Ica skulle få sälja ­värktabletter och fel att apoteken skulle ha olika ägare. Mycket blev i stället rätt.

Övrigt2012-01-09 05:00

Det är svårt att klaga på att man numera kan få tag på receptfritt en lördagskväll, helgdag eller söndagsförmiddag, så den kritiken har tystnat.
Apoteken har blivit fler, men den stora tillväxten har skett i större tätorter. Avregleringens försvarare lovade mycket, men ingen hävdade att avregleringen automatiskt skulle ge fler apotek i glesbygd. För majoriteten apotekskunder har läget blivit betydligt bättre, eftersom utbudet har växt och tillgängligheten ökat.
När det häromdagen tydligen var en nyhet (Ekot 3/1) att antalet apotek i glesbygden inte har blivit fler, fanns det skäl att fundera på hur det var möjligt att helt glömma bort debatten före avregleringen. Det var Socialdemokraterna som spådde att glesbygden skulle få färre apotek, inte alliansen som lovade fler.
Det som hänt – och som skapar visst missnöje – är att kunder som vant sig vid det gamla Apoteket AB ibland inte längre har just den butiken på sin närmaste ort. Någon annan har tagit över. Ett sådant missnöje går att förstå. Förändringar kan vara besvärliga. Inte minst för den som är van att få sin receptbelagda medicin, ett visst märke, på ett visst sätt, från ett visst håll.
I sammanhanget får inte en annan samhällsutveckling glömmas bort. Antalet livsmedelsbutiker och bensinstationer blir färre, något som direkt påverkar serviceutbudet på ett antal mindre orter. Det går inte att anklaga apoteksreformen för en utveckling som pågått de senaste 40 åren och stadigt accelererat. Trenden där människor flyttar från landsbygd och mindre orter till storstäder är global. I Sverige har vi försökt att väga upp den med skatteutjämningssystem, EU-stöd och så vidare. Resultatet är tyvärr magert. Småorterna minskar i storlek.
Arbetspendling gör det möjligt för många människor som vill bo utanför storstaden att göra så, men även pendlarlivet har en smärtgräns, när avstånden blir för långa och kostnaderna för höga.
Ska förutsättningarna för de glesare bebodda delarna av Sverige förbättras – i form av växande befolkning och fler apotek – måste det ske genom att där genereras mer företagande och tillväxt än i dag. Nya idéer eller förädlade, byggda på lokala resurser, innovation och kompetens.
Det finns inga mirakelpiller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om