Det blir billigare för landstinget

En grupp läkare bestämde sig 2001 för att ta över en landstingsdriven vårdcentral i Söråker norr om Sundsvall. Landstinget i Västernorrland nappade på initiativet och nu finns fem vårdcentraler i privat drift, som är offentligt finansierade.

Övrigt2006-04-09 21:36
Vi har varit reserverade mot att driva vårdcentraler i alternativ driftform, det känns
lite märkligt att kunna tjäna pengar på skattemedel. Men om landstinget kan spara pengar genom detta så varför inte, säger Ewa Söderberg, (s), landstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsdelegationen i landstinget i Västernorrland.

Det var majoriteten i landstingsfullmäktige socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet som beslutade att låta åtta av totalt 39 vårdcentraler i Västernorrland övergå till alternativ drift, antingen i form av privata bolag eller som läkarkollektiv, under styrning av landstinget. Söråker var först ut, därefter har Njurunda, Alnön, Timrå och Fränsta vårdcentraler bytt driftsform. Diskussioner pågår även om driften av Kramfors vårdcentral.
Oppositionen vill att åtminstone hälften av alla vårdcentraler ges möjlighet att drivas på annat sätt än direkt av landstinget.
Vi har sett bra utfall i vården och fått ekonomin under kontroll på de alternativa vårdcentralerna. Och samtidigt har man släppt personalen fri. Det är bra att prova lite nya former, säger Hans Hedlund, (c), oppositionsråd för vårdalliansen i landstinget i Västernorrland.
Han tror att en positiv effekt av de privata vårdcentralerna är att övriga vårdcentraler inom landstinget sporras att uppnå samma positiva utveckling.

För landstinget innebär privatiseringen en besparing eftersom inga dyra stafettläkare längre behöver anlitas. Via de avtal som finns får inte heller de alternativa vårdcentralerna överskrida budget, vilket gör att satsningen inte blir dyrare för landstinget. Kraven är lika stora på en privat driven vårdcentral som på en som drivs direkt av landstinget.
Det är klart man måste våga. Men vi vill ha kontroll på verksamheten, så vi vet vad vi får och kan styra den. Det gör vi via avtalen med de privata vårdcentralerna men vi ska också utvärdera både tillgänglighet och kvalitet. Nu har vi fått en fungerande vård och många av de patienter som var väldigt tveksamma i början har blivit nöjda, tillgängligheten har ökat, säger Ewa Söderberg.

Varje vårdcentral får en viss summa pengar för varje patient i området, i snitt betyder det 2 000 kronor per patient och år. Denna summa är lika stor, oavsett driftsform. De alternativa vårdcentralerna skriver avtal på tre år, med möjlighet till förlängning ytterligare tre år innan ny upphandling måste genomföras.
Det är bra om vi kan ha alternativ eftersom det finns personal som tycker det är intressantare och roligare att jobba på det sättet. Men jag vill ha både och eftersom inte all vår personal vill arbeta privat, säger Ewa Söderberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om