Det finns en framtid för Gnesta Production
Konkursförvaltaren för Gnesta Production AB har vunnit en varumärkestvist i Stockholms tingsrätt. Företagets gamla ägare är förlorarna. Avgörandet betyder att alla värden åter ligger i bolaget som fortfarande har en möjlig framtid.
Mitt jobb är att sälja företaget så att någon annan kan driva det vidare. Om jag lyckas är det stor chans att flera av de anställda får behålla jobbet. Om jag inte säljer får de se sig om efter annat arbete, säger konkursförvaltare Mats Emthén vid advokatfirman Carler.
Problemet var att de egentliga värden som ligger i bolaget är så kallade immateriella värden, det vill säga varumärken. Rättigheterna till dessa varumärken hamnade hos ett Holdingbolag, strax innan konkursen av Lundqvist och Gnesta Production var ett faktum.
Holdingbolaget, som tills nyligen ägde varumärkena, heter Lundqvist inredningar Holding AB.
Det är i varumärkena som värdet av Lundqvist och Gnesta Production ligger. Utan rättigheter finns det i stort sett inget att sälja. Jag har stämt holdingbolaget för att de tog de värden som finns i Lundqvist och Gnesta Production, säger Mats Emthén.
Lundqvist inredningar har sedan 1950-talet bland annat tillverkat den välkända Lundqvisthyllan. Namnet Lundqvist har blivit ett varumärke. Hyllan har sedan en tid byggts av Gnesta Production AB.
Utan rättigheterna till varumärkena blir de konkursdrabbade företagen svårsålda. Stockholms tingsrätt beslutade i måndags i konkursförvaltarens favör mot holdingbolaget och aktieägarna.
Om dessa försöker använda namnet Lundqvist blir det böter på en miljon kronor.
Därmed har Gnesta Production åter en framtid. Men domen gäller bara tills vidare. Den kan överklagas till Svea hovrätt.
Vägen till hur holdingbolaget lade beslag på rättigheterna är lång och krånglig. Enligt konkursförvaltarens stämningsansökan bildades Holding AB för att ägarna av Lundqvist inredningar lättare skulle kunna fördela aktier mellan varandra och samtidigt tillföra mer pengar till Lundqvist. Lundqvist blev dotterbolag till Holding.
Ägarstrukturen var fortfarande ungefär den samma. Mer kapital behövdes för att rädda Lundqvist och i flera omgångar pumpades pengar in i företaget. Sammanlagt 3,6 miljoner kronor under perioden februarimars i år.
Men det räckte inte. Lundqvist inredningar och Gnesta Production gick i konkurs i april.
Vid det laget hade redan alla värden i varumärken, plus aktierna i ett norskt dotterbolag, förts över till holdingbolaget. Ägarna ville, enligt konkursförvaltaren, inte förlora allt de satsat i företagen.
Som kvittning för överföringen angavs de 3,6 miljoner som holdingbolaget tidigare pumpat in i Lundqvist för att rädda företaget.
Jag ser det som ett sätt för aktieägarna att få något tillbaka för de 3,6 miljoner kronor som de tillförde för att rädda Lundqvist, säger Mats Emthén.
Hård kritik mot tingsrättens beslut
Fredrik Celsing är den enskilt störste aktieägaren i holdingbolaget Lundqvist inredningar Holding AB.
Vi ska självklart överklaga tingsrättens beslut. Det är baserat på felaktiga grunder, säger han.
Vad menar du med det?
Vår sida är inte ens hörd i ärendet. Tingsrätten har beslutat helt efter konkursförvaltarens syn på saken.
Fredrik Celsing har en annan förklaring på hur konkurserna har gått till.
Holdingbolaget bildades för att lättare kunna organisera om organisationerna i Lundqvist inredningar och Gnesta Production. Dessutom ville vi ägare tillföra kapital för att få verksamheterna på fötter. Bolagen hade gått med förlust i flera år.
I och med att holdingbolaget tillförde 3,6 miljoner kronor kunde vi skeppa varor för 8,8 miljoner. Pengarna gick in på bankkonton hos Handelsbanken.
Bolagen stod i skuld till banken med ett antal miljoner. När pengarna strömmade in stängde banken alla konton. De var hemma med halmen och tackade för det.
Plötsligt stod vi aktieägare helt utan finansiär. Vi hade fyra dagar på oss att hitta en ny och det går inte. Vi tvingades sätta Lundqvist inredningar och Gnesta Production i konkurs.
Vad tycker du om det?
Det är klart att det är tråkigt. Jag hade arbetet hårt för att rädda företagen. Vi försöker fortfarande driva bolagen vidare. Men det är inte lätt när konkursförvaltaren hela tiden sätter käppar i hjulet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!