Ansvariga myndigheter, politiker och företag har inför hösten lagt pannorna i djupa veck för att hitta en strategi för att minimera riskerna med svininfluensan. I går lovade folkhälsominister Maria Larsson (KD) en vaccinationsmiljard från statens sida till landstingen.
Ingen kan förutspå exakt hur illa det kan gå om inget görs – och epidemin drabbar brett. Riskerna kan ju även ha överdrivits. Men omständigheterna är allvarliga nog. En epidemi kan skapa stora problem för såväl samhälle som näringsliv.
Det finns dock anledning att invända mot ”gratis”-begreppet som slentrianmässigt har använts i dessa sammanhang. Vaccinet är inte gratis. Inte heller är det ”kostnadsfritt”. Senast var det organisationen Sveriges Kommuner och Landstinget som ”rekommenderade gratis influensavaccin”. Struntprat. Inget är gratis.
Vaccinet kostar pengar att köpa in. Varken sjukvård eller myndigheter jobbar ideellt. Det är klart att det kostar – och notan går till skattebetalarna, oavsett om skattepengarna hämtas från statens eller landstingens kassakista. Det regnar inte manna från himlen. Självklart kan det uppfattas som generöst och välvilligt att lova alla medborgare vaccin utan avgift. För privatpersonen blir det en extrautgift mindre – och det är det få som klagar över. Men det betyder också att kostnaderna för stat och landsting ökar.
Jakten på den mest kostnadseffektiva lösningen verkar inte precis ha varit omfattande. Det fanns företag som sade sig vara redo att betala avgiften för att vaccinera sina anställda. Och insatserna hade ju kunnat samordnas mellan den offentliga sjukvården och företagshälsovården.
Den avgiftsfria delen hade kunnat begränsas till de riskgrupper som nu får förtur. Exempelvis.
Beslutet är taget och vaccinet är avgiftsfritt. Det blir säkert bra - ur hälsosynpunkt. Troligen blir det också fler som frivilligt vaccinerar sig. Men det kommer till ett pris. Delar av den miljard som folkhälsoministern nu skickar till landstingen – och de resurser som landstingen själva lägger till – hade trots allt kunnat räcka till mer än enbart epidemibekämpning.