Det handlar helt enkelt om civilkurage
När Göran Persson framträdde i en tv-sänd presskonferens den 27 december sa han att om resebolagen kom med en förfrågan om hjälp med flygtransporter av svenskar från Thailand, så skulle regeringen ställa upp. Han sa inte att svenska staten var beredd att göra allt som stod i dess makt för att hjälpa sina katastrofdrabbade medborgare på semester i Thailand. I stället lade han hela ansvaret på resebolagen. Hittills har UD-principen varit att svenska turister får klara sig själva om de råkar ut för olyckor utomlands. Konsulatet eller ambassaden har inga skyldigheter att bistå med någonting, oavsett om det är en, tusen eller tiotusen människor som behöver undsättas.
Bristen på engagemang, förståelse och medkänsla är det många som har vittnat om. För den svenska allmänheten blev socialdemokraternas kyliga förhållningssätt särskilt tydligt när partisekreterare Marita Ulvskog gick till angrepp på kungen och anklagade honom för att bryta mot konstitutionen, när han visade empati.
Frivilliga som fanns på plats och jobbade dagar och nätter utan tanke på eget välbefinnande, är arga, känner sig förorättade och missrepresenterade. Det beskrivs bland annat av 29-årige David Revesz, frivillig räddningsarbetare i Phuket, som har startat uppropet Sparka Freivalds, och som nu har passerat 28 976 namnunderskrifter. Missnöjet mot utrikesministern växer, som ansvarig för det dokumenterade kaoset på Utrikesdepartementet.
Det är dessa känslor av övergivenhet och ilskan över bristen på förståelse som centerpartiet har velat kanalisera genom att kräva en misstroendeförklaring före jul. Det handlar helt enkelt om civilkurage, att uttala kritik och sedan stå för den. Men inget annat parti ställer upp, alla andra vill avvakta Konstitutionsutskottets utfrågningar någon gång fram i vår.
Alliansen anser att utrikesministern måste gå. Där finns ingen oenighet. Det är däremot en fråga om timing. Och det är nu frågan om Laila Freivalds inkompetens står för dörren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!