Det här bör Mälartinget fatta beslut om idag
Mälardalen, som omfattar fem län, har en infrastruktur som gör det möjligt för allt fler att bo och arbeta var som helst i regionen inom en timmes pendlingsavstånd. Men fortfarande finns det mycket kvar att göra. Det återstår inte minst att skapa folklig legitimitet och engagemang för uppgifterna. Det här är de beslut som Mälartinget borde fatta vid sitt ting i dag:
Besluta att införa en gemensam kollektivtrafikavgift i regionen för att underlätta pendlingen och öka utbudet av arbetsplatser. En av de frågor som ställdes under tingets första dag var om politikerna ville ha en enhetstaxa. En tryckning på mentometrarna visade att 76 procent var positiva. Frågan har dragits i långbänk länge nog.
Bilda en gemensam organisation och gör en storsatsning på att integrera invandrare på arbetsmarknaden. För att ta till vara invandrarnas goda kunskaper och idéer krävs både en politik och mod hos företagare.
Uttala ett odelat stöd för järnvägsprojektet Ostlänken, för att ta tillvara de tillväxtmöjligheter som också finns i den östra regiondelen.
Inför ett jämställdhetsperspektiv i samhällsplaneringen. Kvinnor, särskilt de med låga inkomster, pendlar inte i lika hög utsträckning som män och har inte samma möjligheter att dra nytta av regionförstoringens effekter. Resultatet har blivit att löneklyftorna mellan kvinnor och män växer. Enhetstaxan är en av flera angelägna åtgärder.
Innan ordföranden slår klubban i bordet bör Mälartinget säga ifrån att Mälardalen ska vara en gemensam region i händelse av att Ansvarsutredningen anser att vi ska ha färre regioner i Sverige. Rädslan i Rosenbad för att Mälardalen där Stockholm ingår, skulle bli för stark är inget skäl att backa. Tvärtom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!