Det lönar sig att arbeta gratis
De tittar begrundande uppåt backen. Den ska nog hålla i två, tre veckor till, hoppas Lars Lundström. Där vid vändplatsen är nog snön en meter tjock.Vintern har varit gynnsam för Ålberga GIF. Slalombacken har kunnat ta emot åkare i 75 dagar.
Lars Lundström, Dennis Karlsson och Ragnar Karlsson är tre av de frivilliga som jobbat för att hålla backen i stånd.
Det har varit runt 20 personer kring liften och lika många i serveringen som delat på arbetsuppgifterna under den här tiden, förklarar Lars.
Ålberga GIF står och faller med de ideella krafterna. Det kostar mycket pengar för skötsel och drift av en slalombacke. Många tusenlappar går till el.
Och nu behöver vi pengar för underhåll, säger Lars. Husen behöver målas och liftanläggningen underhållas.
I liften är en trissa på väg att gå sönder och vattensystemet måste underhållas. Hoppet står naturligtvis till kommunen. Nyköpings kommun frågade 1994 om Ålberga GIF ville ta över backen. Och det har man gjort.
Många unga är med i skötseln av backen.
Vi har tagit hand om ungdomarna, det finns ju inte så mycket att göra här i Ålberga, säger Lars. Det är en social insats.
Han påpekar att alla vill bevara bygden och att backen är en del av bygden.
Ålberga GIF bildades 1938, alltså snart 70-årsjubel, och den har cirka 400 medlemmar. Av dessa är 5060 aktiva. Förutom slalombacken finns Dammbroängen med fotbollsplan och längdskidspår. Spår som särskilt omhuldas av Dennis Karlsson och Ragnar Karlsson.
Dennis har tagit över ordförandeposten för skidsektionen.
Jag har hållit på med skidor sedan jag var tio år, berättar han. Jag kommer ihåg att vi mätte banlängder med ett snöre som var 100 meter långt. Sedan tog vi ett cykelhjul till hjälp vid mätningen.
Varje helg brukar man ge sig ut för att se över att spåren är i skick.
Jag har byggt sju elljusspår, säger Dennis. I dag har vi inte så mycket tävlingar. Det största är femmilens DM. Tidigare hade vi Tintomaraloppet och Kolmårdsrajden i Nyköpingsklassikern.
Stefan Halén är vaktmästare. Han har en imponerande anläggning i Ålberga samhälle att ta hand om. Ett hus för gymnastik, med omklädningsrum för fotbollspelare och skidåkare. Med bastu och servering på kvällarna dit ungdomen kan ta sig. Stora huset har byggts om tre gånger. Nu finns också ett garage med en vallningsbod.
Vid skolan spolar ungdomarna en isbana.
Men nu är största bekymret att få ihop folk och pengar till reparationer vid slalombacken. Det kostar pengar, säger Lars Lundström.
Ragnar Karlsson hoppas att årets vinter smittar av sig på kommande vintrar. För fler åkare ger inkomster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!