Det mentala lika viktigt som sömn

Du tränar fysiken fem gånger i veckan, sköter kosten minutiöst noggrant och försöker få åtta timmars sömn. Men ändå når du inte toppen. Då kanske det är dags att koppla in en mental rådgivare eller en idrottspsykologisk rådgivare.

Övrigt2006-05-19 20:49
Utomlands är det lika vanligt att ha en tränare som en mental rådgivare med sig under karriären. I Sverige har vi inte kommit lika lång.
Många gånger tror man också att man måste ha något problem för att ta hjälp av en idrottspsykologisk rådgivare, säger Jonas Andersson, som är utbildad idrottspsykologisk rådgivare.
För att få den titeln måste man läst minst 60 poäng idrottspsykologi på universitetsnivå och sedan tagit kursen att arbeta som idrottspsykologisk rådgivare i Halmstad. Den enda som finns i Sverige för övrigt, där man genom praktiskt arbetet får lära sig att bli rådgivare.

Jonas anser att den mentalträningen är lika viktig, som vilken annan grundsten som helst i uppbyggnadsskedet.
Om man tittar på resultatutveckling vi har inom idrotten i dag där de fysiska, tekniska och taktiska färdigheterna mer och mer närmar sig ett övre prestationstak så blir den psykiska biten allt viktigare att ta med i träningen

Jonas Andersson, som har Östergötland med omnejd som arbetsområde, har arbetat med idrottare inom golf, ridning och ishockey.
Det vore önskvärt att det blev någon typ av licensiering. Det finns i USA och Australien bland annat. Det ställer krav på rådgivarna och idrottarna vet vad de kan förvänta sig att få.
Mental träning förr och nu vad har ändrats?
Det som framför allt har förändrats är att man nu har en mycket större vetenskaplig bas att utgå ifrån i det praktiska arbetet, samt att området har blivit bredare och att man arbetar med fler faktorer.
Genombrottet för mentalträning kom enligt Jonas Andersson under Los Angeles OS 1984.
Det var då man började med praktisk tillämpning. Willi Railos bok Bäst när det gäller pratades det mycket om. Och Lars-Eric Uneståhl är ju en av föregångarna också med sina avslappningsband.
När ska man ta kontakt med en rådgivare? När man redan befinner sig i en svacka, eller i förebyggande syfte?
Många gör felet att kontakta oss när de redan har hamnat i en svacka och det är helt fel. Visst, det kan ge en kick till en början, precis som när ett lag sparkat sin tränare, men för det mesta är det snabbt övergående. Det bästa är att vi är med redan från början.
Den mentala träningen ska vara ett komplement till den fysiska, tekniska och taktiska träningen. Det är heller ingen quick fix. Det går inte bara att blunda och tro att man ska bli världsmästare. Vi jobbar med ett långsiktigt perspektiv.
Så man kan inte komma till dig nu och tro att man ska vinna SM-guld i sommar?
Nej, jag kan inte lova att du vinner ett SM. Jag kan däremot tillsammans med dig få fram en arbetsplan hur du ska förbättra dig, som vi sedan i det praktiska arbetet med idrottspsykologiska faktorer arbetar efter.
OS gick väldigt bra för svensk del. De två gulden i sprint precis i början verkade ha rena ketchupeffekten. Var succén en mental succé?
Pressen släppte helt klart. Även om den egna pressen fanns kvar hos idrottarna slapp de de höga förväntningarna från massmedia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om