Det nya EU-fördraget behöver diskuteras
Eftersom en officiell översättning dröjer, så har den brittiska tankesmedjan Open Europe gjort en översättning till engelska som finns tillgänglig via deras hemsida (openeurope.org.uk). Enligt deras analys är 96 procent av innehållet i det nya fördraget exakt likadant av fördragets 250 förslag är endast 10 ändrade som innehållet i det konstitutionsförslag som medborgarna i Nederländerna och Frankrike röstade ner för två år sedan. I så fall kan man ju tycka att en översättning bara vore slöseri med resurser läs det gamla konstitutionsförslaget istället.
Det man glömmer bort då är att det fanns ett stort motstånd mot omfattningen och utformningen av det gamla förslaget som rimligtvis också borde finnas mot det nya förslaget. Man har uppenbarligen inte tagit till sig de klagomål som kom in förra gången det begav sig, utan nu försöker man snabbt få igenom fördraget utan någon diskussion. Det var antagligen det som gick fel förra gången. Protester höjdes därför att det fanns tid att läsa igenom förslaget och genom att skynda på processen den här gången hoppas man att ingen skall hinna protestera. När väl fördraget är ratificerat blir det oerhört svårt att få igenom några ändringar.
En stor förändring i förslaget gentemot hur det fungerar i dagsläget är att mycket av vetorätten försvinner, samt att medlemsstaterna inte kommer ha en fast kommissionär i EU-kommissionen. Detta innebär att länder som som inte är representerade i kommissionen kommer ha betydligt sämre möjligheter att stoppa förslag som majoriteten av medlemsländerna ställer sig bakom. Möjligheten för enskilda länder att ställa sig utanför vissa samarbeten minskar också.
Den nya posten som EU:s utrikesminister med namnet High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy kommer företräda alla EU-medlemsstater i FN och medlemsländernas representation i Internationella valutafonden, Världsbanken och OECD med flera kommer skötas av EU.
Diskussionen om fördragets vara eller icke vara måste komma igång i Sverige och övriga medlemsstater. Att alltför lättvindigt acceptera fördraget som det ser ut idag kan få olyckliga konsekvenser för vårt självbestämmande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!