Trots att man har Mittuniversitetet i staden, har bara sex av tio invånare över 20 år behörighet till högre studier. För en stad som profilerar sig som ”hela Norrlands huvudstad” är siffrorna alarmerande. Och situationen lär inte bli bättre av lärarvarslen som lagts i Sundsvall under det senaste året.
De grå vardagsbekymren verkar dock inte ha någon betydelse när Sundsvall bjuder in till schlagerfest. I kväll avgörs Melodifestivalens deltävling ”Andra chansen” i den norrländska metropolen. Det är tredje gången som Christer Björkman, och hans resande teatersällskap, tänder neonljusen på Kjell Lönnås boulevard. Sundsvall har bestämt sig. Ut med det gamla, in med det nya.
Inget livar upp en lördagskväll som glitter och glamour. Däremot kommer schlageryran till ett pris. Enligt SR Västernorrland betalar Sundsvall en miljon kronor för några dagars mediebrus. Skattebetalarna – vars barn har några av landets sämsta betyg – får helt enkelt finna sig i att 550 000 kronor går till produktionsbolaget Live Nation, som har rättigheterna till varumärket Melodifestivalen (SR 4/3).
Varför satsa på lärarvikarier när man kan få ”Love Generation”?
Kommunens ambition är att två timmars direktsändning ska hjälpa till att sätta ”hela Norrlands huvudstad” på kartan. Och på något sätt kan man känna viss sympati. Det råder ingen brist på svenska, medelstora städer som för en desperat kamp för att framstå som framåtskridande.
Artisterna i Melodifestivalen erbjuder den rätta mixen av folklighet och farlighet. Men frågan är vad skattebetalarna får tillbaka av satsningarna. På vilket sätt ökade inflyttningen till Nyköping efter att kommunen satsade en halv miljon på schlagern 2007? Vilka tillväxtförbättringar gav ”Andra chansen”? Vem kommer ihåg Jimmy Jansson?
Skattepengar bör läggas på långsiktiga tillväxtsatsningar och välfärdens kärna. I Sundsvall visar skolresultaten att skattemedlen skulle ha gått till något annat än Melodifestivalen. Just nu känns ”Desperados” som kvällens solklara vinnare.