Det tätnar kring våtmarken
Den ser fortfarande ganska torrlagd ut, Vagnhärads nya våtmark mellan Häradsvallen och reningsverket. Men nu har man lokaliserat var läckorna finns.
Allt går enligt planerna, försäkrade Peter Ridderstolpe.
Han är konsult för WRS AB, det företag som har projekterat inte bara Vagnhärads våtmarksanläggning, utan även de i Nynäshamn och Oxelösund. Tillsammans med sin kollega Daniel Stråe fanns han på plats för att se hur anläggningen utvecklats hittills.
Vi fyllde våtmarken med vatten just för att se vilka läckor som kunde finnas. Vi har hittat ett dräneringsledning som vi inte kände till. En annan ledning, som vi hade tätat, visade sig också läcka, sade Peter Ridderstolpe.
I samband med schaktningsarbetena omleddes alla gamla dräneringsledningar till ett gemensamt uppsamlingsdike för avledning till Trosaån.
Förutom läckagen i dräneringsledningarna har det bildats sprickor kring dammarna. Ett problem som inte var oförutsett. Redan på planeringsstadiet diskuterades möjligheten att gräva ned en skärm i jorden, mellan dammarna och ån, för att hålla kvar vattnet vid en eventuell sprickbildning.
Vi trodde inte att vi skulle behöva den extra spärren, men vi hade fel. Vid den sista dammen har det bildats sprickor som läcker vatten, sade Peter Ridderstolpe.
Att gräva ned en skärm kommer dock inte innebära att kostnaderna skjuter i höjden. Skärmen var projekterad från början och finns med i budgeten.
Men det är klart att vi hoppades sänka kostnaderna genom att slippa den där skärmen, sade Daniel Stråe, även han konsult för WRS AB.
Förutom dammen med sprickbildningarna verkar det mesta i våtmarken börja bli tätt. Och bara det finns maskiner lediga till att gräva ner skärmen så ska snart hela systemet fungera. Tidsplanen att få igång hela anläggningen i höst kan hållas, lovade konsulterna från WRS AB. Något som naturligtvis gladde Claes Hedlund och Stefan Björnmalm från kommunens ekoutskott och kommunekologen Karl-Axel Andersson, även de på plats för att inspektera våtmarken denna måndag.
När det här är klart och fungerar kommer man att kunna bada i Trosaån. Ja, vattnet blir så rent att man faktiskt skulle kunna bada i den sista av dammarna, sade Stefan Björnmalm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!