Det verkligt kontroversiella i Malmö

Övrigt2009-03-07 12:36
I det opartiska Rapport benämndes Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel som kontroversiell. Det är inte sant. Det är en vanlig tennismatch ingående i Davis Cup, efter första dagens spel stod det 1-1 utan några kontroversiella domslut eller liknande. På plan har inget konstigt hänt, inget som passerat gränserna för regelbok eller sportslighet.
Det är alltså inte själva matchen som är kontroversiell, mer än i diverse vänstersympatisörers och några nazibruna gruppers ögon. Genom ordvalet sällar sig Rapports förment opartiska rapportörer till minoritetens politiska budskap. Det gäller att vårda orden.
Om demonstrationen på torget i Malmö är inget att säga om heller. Det är en åsiktsyttring, även om det är viktigt för en ansvarskännade allmänhet att se vilka grupper som samsas där under banderollerna.
Men det är bara om det blir bråk och stenkastning - eller nya inslag av en tragiskt nog i Sverige växande nyantisemitism - som det finns anledning att rikta kritik mot det som utspelar sig där.
Det som verkligen är och förblir kontroversiellt är fritidsnämnden i Malmös beslut att politisera matchen. Genom att använda en ihålig argumentation om säkerhetsrisker genomför Malmöpolitikerna från V och S en politisk bojkott. Detta har åtminstone den S-märkta delen av nämnden inte stöd för hos den egna partiledningen.
Kommunalrådet Ilmar Reepalu har däremot spelat på lokala antisemtiska stämningar hos grupper med ursprung i Mellanöstern. Det kan måhända ge honom Hamasvännernas röster i nästa val, men det fläckar samtidigt hans anseende.
Så här säger Folkpartiets Jan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om