Dioxin i Sjösa kan medföra hälsorisker

En färsk rapport visar att det finns dioxiner i marken vid Sjösa industriområde. Vid en mätning uppmättes halter som ligger 15 gånger över vad som klassas som mycket allvarligt för människor.

Övrigt2002-11-25 20:52
Men någon sanering är inte aktuell för dagen. Fortfarande råder samma dödläge som SN beskrivit tidigare. Naturvårdsverket är berett att betala 90 procent av saneringen om Nyköpings kommun betalar tio procent. Kommunstyrelsen har sagt nej, och det är ett nej som fortfarande gäller.
Marken där Sjösa Trä, Ilmeg Products AB och Elektrofläkt Fabriks AB håller till är sedan många år tillbaka förorenad av arsenik. Men nu visar en färsk rapport att marken även innehåller dioxiner.
Det är rätt maffiga halter, säger Thomas Persson, projektledare på länsstyrelsen. Dioxiner är det giftigaste människan har framställt.
Åtta provtagningar har gjorts och ett av proven visar en dioxinhalt som är 15 gånger högre än vad naturvårdsverket klassar som mycket allvarlig. Gränsvärdet för mycket allvarlig ligger på 100. Ett av de åtta dioxinproven har gränsvärdet 1 490.
Risken för akut förgiftning för barn ligger på mätvärdet 750. Om ett barn får i sig så mycket i ett enda intag via munnen så är det akut förgiftning.
Fem av proverna klassas som mindre allvarliga och två som måttligt allvarliga.
Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, gör inga akutinsatser för dagen utan avvaktar om Nyköpings kommun ändrar sitt nej till att vara med och finansiera saneringen.
Men om kommunen inte säger ja till det så kan vi göra om området i Sjösa till miljöriskområde, säger Thomas Persson. Det innebär begränsningar i att använda området. Eventuellt blir det förbud mot att fiska och bada i Kattgalgebäcken och att ta vatten därifrån för att vattna gräsmattorna.
Enligt Thomas Persson är det inte svårare att sanera marken från dioxin än från arsenik. Det kan göras samtidigt. Den förorenade jorden skickas till Sakab för behandling.
Det kostar mellan 16 och 26 miljoner kronor. Kommunens kostnad ligger någonstans mellan 1,6 och 2,5 miljoner kronor.
Kommunalrådet Göran Forssberg säger att kommunstyrelsens beslut att inte vara med och betala saneringen står fast. Det är en principfråga för kommunen men även en kostnadsfråga.
Det finns inget slutbelopp. Vi har ingen garanti för att saneringen stannar vid 20, 30 eller ens 40 miljoner kronor. Vi kan inte använda kommunala pengar i mark som vi inte äger eller påverkat. Saneringen är ett statligt ansvar.
Det företag som är ansvarigt för nedsmutsningen, Sjösa AB, gick i konkurs 1987. Det finns ingen som kan ställas till svars. Därför erbjuder staten stora bidrag till sanering om även kommunerna är med och betalar en del.
Göran Forssberg vill diskutera med miljödepartementets ledning om ansvarsfrågan vid sanering och har brevledes begärt ett sammanträffande med departementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om