Diskussion inom kyrkan om oetiska placeringar

Svenska kyrkan anklagas för oetiska aktieplaceringar. Biskopen i Strängnäs stift försvarar dock kyrkans placeringar.

Övrigt2001-11-28 23:19
Det är svårt att placera aktier utan att de ibland hamnar fel.
På tisdagskvällen sände SVT programmet Uppdrag granskning där kyrkans aktieaffärer synades. Det framkom att kyrkan placerar stora summor i aktier på världens börser i företag som sysslar med vapen, tobak, alkohol och porr. Samtidigt säger svenska kyrkans etiska regler säger att placeringar av kyrkans kapital inte får strida mot de värderingar kyrkan vill värna.
Biskopen i Strängnäs stift, Jonas Jonson, tycker att det är väldigt bra att media granskar kyrkan.
Det finns ett allmänintresse i att få reda på det här.
Han berättar att det länge har pågått en diskussion inom kyrkan om hur oetiska placeringar ska undvikas.
Biskopen menar att alla som har aktier, vare sig om det är i pensionsfonder eller annat, vet att det är svårt att ha regelbunden kontroll över vad fonderna innefattar och hur ägarstrukturerna i bolagen ser ut.
Jag tror att det är oerhört svårt att placera i aktier utan att det ibland hamnar på fel ställe, säger Jonas Jonson.
Biskopen anser att den stora frågan som programmet på tisdagskvällen ställde, var om kyrkan eller andra med moralisk integritet egentligen kan placera pengar på börsen.
Och det går nog inte om du vill ha alldeles rena händer. Men det finns inte heller så många alternativ. Vi ägnar ju oss allesamman åt kapitalplacering, exempelvis genom pensionsfonder, för att förvalta tillgångarna väl. Då måste det finnas väldigt tydliga regler så att det blir så bra som möjligt, men helt utan misstag tror jag inte att det går.
Biskop Jonas Jonson tror att det är svårt att detaljreglera placeringarna eftersom det ständigt dyker upp förändringar i företagsvärlden. Däremot måste de grundläggande värderingarna vara tydliga och den etiska diskussionen får aldrig tystna.
Skadar uppmärksamhet av den här sorten kyrkan?
Ja, det skadar alltid kyrkan när ord och handling inte stämmer överrens.
Biskopen tror också att det skadar kyrkan på så sätt att människor uppfattar att det är deras pengar som kyrkan förvaltar på det här sättet.
Det vill de inte, även om de har andra pengar i de här företagen genom exempelvis pensionsfonderna. Så det finns också en dubbelmoral i det här.
Skadar det kyrkans trovärdighet?
Det kan det göra, även om de människor som tänker efter inser att det här är komplicerat.
Biskopen tror samtidigt att det hjälper trovärdigheten eftersom kyrkans affärer är helt offentliga.
Svenska kyrkan har valt samma offentlighetsprincip som gäller i samhället i övrigt och det tycker jag är viktigt. Dessutom är alla beslut fattade i demokratiskt valda församlingar.
Biskopen vågar inte spekulera om det på sikt leder till att fler väljer att gå ur kyrkan, men troligtvis blir det inte så.
Det behövs nog mer än ett TV-reportage för att det ska bli någon stor avtrappning.
Kyrkan har själv startat etiska fonder, exempelvis den så kallade U-fonden. Där är det möjligt att placera kapital och låta det växa genom att låna ut pengar till u-länder.
Jag skulle helst se att investeringar av den typen ökar i framtiden, säger Jonas Jonson.
Än så länge har kyrkan dock valt att placera sitt kapital i andra slags fonder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om