Distriktssköterskan kan komma?

Den nära vården kommer alltid att vara i förändring i ­någon form. Ingen vårdorganisation är idealisk. Förutsättningar förändras. Behoven skiftar. Kostnaderna likaså.
Den gamla vårdapparaten ledde till allt längre vård­köer. Rätten till vård ­er­sattes med rätten till kölapp. Med ­Hälsoval Sörmland ska ­påverkansmakten flyttas ­närmare patienten, på vårdbyråkratins bekostnad. Det fria vård­valet handlar om att ­bryta traditionen där ­patienter ­tvingas stå med mössan i hand och vänta.

Övrigt2010-01-09 05:00

Förändringarna har både med livskvalitet och samhällsekonomi att göra. Långa sjukskrivningar och långa väntetider leder till onödigt lidande och onödiga kostnader.
En annan förändringsprocess som pågår är att ansvaret för en del av vårdkedjan flyttas från landstinget till kommunerna. Det har i sig skapat frågor om framtiden för distriktssköterskemottagningar och barnavårdscentraler, oavsett om de blir kommunala eller kvar inom landstingets försorg. Detta har skapat både oro och upprörda känslor, särskilt på landsbygden. Det är föga förvånande. Varken politiker eller tjänstemän har lyckats ge några tydliga svar på de frågor som har uppstått.
Kanhända har förhandlingarna mellan kommuner och landsting varit så krävande att kommunikationen med de berörda har hamnat på undantag? Det brister i alla fall.

Den 17 december publicerades här i SN en protest från en lång rad föreningar i Nyköpings kommun. Huvuddelen kom från Kiladalen, men även från andra delar av kommunen. Man tvingades till och med tacka nej till engagerade föreningar för att undertecknarlistan inte skulle bli ohanterligt lång. Frågan om distriktsmottagningarna berör – och det ordentligt!
Låt oss anta att det är så att de fasta mottagningarna blir för dyra sett till patientmängden. Då bör man säga det – och visa hur det hänger ihop. Men vårdbehovet försvinner däremot inte. Måste de boende utanför centralorten åka bil, taxi eller buss till stan för att få del av distriktssköterskans tjänster? Eller gör förändringarna det möjligt med en mobil ordning där ”distriktssköterskan kan komma”? Om syftet inte är att minska tillgången till vård i vissa delar av kommunen, måste man visa hur det är tänkt att fungera.
När medborgarna, via föreningslivet i Kiladalen, ber om tydliga, raka svar samt om redovisningar av ekonomiska överväganden bakom förändringsbesluten, är det landstingets och kommunens skyldighet att svara. De ansvariga politikerna måste då tydligt motivera de förändringar som man anser att nödvändiga. Klarar man inte det, är det läge att börja om och tänka nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om