Djurens skydd viktigare än vår tro

Djurrättsalliansens avslöjande om misskötsel av grisar i svenska gårdar var en nyttig väckarklocka.
Sverige har ett av ­världens mest långtgående djurrättsskydd. Däremot kan djurrätten inte tas för självklar. Den storskaliga köttproduktionens vinstbehov har i vissa fall gått före djurens välmående.
Även här i Sörmland.

Övrigt2010-03-09 05:00

Men det är inte bara en allt mer industrialiserad djuruppfödning, som riskerar att leda till ett sämre djurskydd. Det mångkulturella samhället har fört med sig en växande marknad för religiöst slaktat kött. Det finns i dag starka intressen bland svenska muslimer och judar, som vill se en uppluckring av djurrätten.

Vi bör alla sträva efter att i högsta möjliga mån visa förståelse och respekt inför andra kulturers traditioner. Men det finns ingen rimlighet i att låta religionsfriheten gå före djursrättsskyddet. Hur samhällen behandlar sina djur, säger en del om samhället i övrigt. Djurplågeri kan aldrig någonsin accepteras.
Halal- och koscherslakt har ingen plats i en human djurhantering. Djuret vänds upp- och ned för att få sin luftstrupe, matstrupe och kroppspulsåder avskuren. När nacke och centrala nervsystem lämnas orörda, blir resultat en plågsam väntan på att förblöda.
Sverige är ett av få europeiska länder som inte tillåter religiös slakt utan bedövning. Norge och Schweiz har lagstiftning som liknar den svenska – men inom EU har medlemsstaterna en mer tolerant hållning till halal- och koscherslakt.
I Europaparlamentet är en majoritet för att tillåta religiös slakt och Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm har i riksdagen motionerat om att upphäva det svenska förbudet mot regelrätt halal- och koscherslakt. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) tillhör dem som inte delar Malms uppfattning. Men Erlandsson kan gå ännu längre och tydligare se över systemet för märkning av importerat halal- och koscherslaktat kött.

Butiker som säljer halal- och koscherslaktat kött bör deklarera att köttet är slaktat utan bedövning om så är fallet. Informationen gör dels det möjligt för praktiserande muslimer och judar att välja, dels det möjligt för oss andra att välja bort.
Just nu är det omöjligt för etiskt medvetna konsumenter att känna till hur kött ifrån andra EU-länder har slaktats. Informationsbristen gör att den goda fredagsentrecotén ifrån Frankrike, mycket väl kan vara halal- eller koscherslaktad.
Och jag som trodde att köttproduktionen inte kunde bli grisigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om