Djurskydd i lokalpatriotismens skugga

I de flesta matbutiker finns idag möjligheten att köpa svenskt och ekologiskt kött. Många konsumenter uppskattar möjligheten att bidra till kortare transporter och högre djurskyddskrav och därmed också till bättre miljö och gladare grisar. Tyvärr saknar de svenska kommunerna samma valfrihet. EU:s fria rörlighet begränsar de krav som får ställas vid upphandlingar av mat. Bönder från länder med sämre djurskyddslagstiftning får inte stängas ute.
Det är tragiskt.

Övrigt2011-08-12 05:00

Samtidigt verkar nu en vändning vara på väg. I en dom i Faluns förvaltningsrätt fick Rättviks kommun i förra veckan godkänt för sin upphandling, trots kvar på korta slakttransporter, återhållsamhet med antibiotika och goda förhållanden för djuren. Krav som är högre än EU-reglerna men under, eller i linje med, svensk lagstiftning.
Att kommunerna har rätt att själva bestämma reglerna för den mat som upphandlas borde vara en självklarhet. EU lägger inga hinder i vägen för de krav som ställs när datorer, skrivbordsstolar eller kopieringspapper ska köpas. Livsmedel utgör ett undantag.
Tyvärr finns det goda anledningar för EU:s agerande.
Många kommuner vill gärna gynna det egna lantbruket, på grannkommunernas eller andra länders bekostnad. Det är ingen slump att Rättviks kommun ställt krav på att grisar ska bedövas vid slakt, men saknar motsvarande krav vid kastrering. Sådan är nämligen svensk lagstiftning.
I Sverige sker kastrering av grisar fortfarande genom att djuret sätts fast i en ställning och får könsorganet avskuret med kniv. Helt utan bedövning.
Rättviks kommun må hävda att deras djurskyddskrav är utformade för djurens bästa, men när sådana metoder tillåts ekar argumenten tomma.
Snarare handlar det om just lokalpatriotism. Att gynna det egna jordbruket.
Svenskt lantbruk ska inte konkurrera genom att våra kommuner blundar för luckorna i vår egen lagstiftning medan de fördömer luckorna i andras. Det är både oärligt och ineffektivt. Om svenska kommuner vill förbättra djurhållningen måste de sätta press också på de egna jordbruken.
Trots det måste domen i Faluns förvaltningsrätt ses som ett steg framåt. Hittills har många kommuner avstått från att ställa högre krav än EU:s minimiregler, av rädsla för att bli fällda och tvingas backa.
Gränsen mellan att ställa höga krav och att skräddarsy upphandlingar efter svensk lag är hårfin. Men sådana lagtekniska detaljer får inte omöjliggöra ett berättigat värnande om djurens bästa.
Domstolarna borde hellre fria än fälla när när krav ställs på ett bra djurskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om