Djurskydd och rituell slakt
Det är därför angeläget att återge Djurskyddsmyndighetens konstaterande (uppdaterad 2006-09-25):
I Sverige är slakt av obedövade djur helt förbjudet. Detta gäller alla oavsett religiös inriktning, tradition, antal berörda djur och djurslag. Djurskyddsmyndigheten anser att kravet på bedövning före slakt är mycket viktigt för att man skall kunna säkerställa ett gott djurskydd vid slakt.
Enligt svenska föreskrifter kan fjäderfä och får bedövas med el innan slakt. Elbedövning är idag den absolut vanligaste metoden vid slakt av fjäderfä. Metoden används även i relativt stor utsträckning vid vanlig slakt av får. Elbedövning innan slakt accepteras även av många av världens muslimer. Detta gör att halalslakt av fjäderfä och får kan ske i Sverige utan att man kommer i konflikt med djurskyddsbestämmelserna.
Nötkreatur ska däremot enligt de svenska bestämmelserna alltid bedövas med bultpistol eller motsvarande innan avblodning sker. Det finns muslimer som accepterar även denna typ av bedövning som halal.
I SVT-2:s program Existens den 4 november gav Veterinärförbundets informationsansvarige Johan Beck-Friis en beskrivning av förloppet vid obedövad skäktning, som inte lämnar något tvivel om att det rör sig om djurplågeri. Det framgick även av programmet att muslimer i stor utsträckning frångått sitt motstånd mot bedövning.
Men fortfarande finns en del inom denna trosriktning som förkastar bedövning, och taleskvinnan för den ortodoxa judendomen, Lena Possner-Köresi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm, avvisade kategoriskt bedövningskompromissen. Det är alltså dessa minoriteter som programmets inledande fråga gäller: ska religionsfriheten väga lättare än djurskyddet?
För att slippa ställa människa mot djur, vilket gör frågan ledande, borde den i stället generaliseras: skall religiös övertygelse av princip väga tyngre i vår lagstiftning än djupt känd etisk övertygelse? Ett jakande svar skulle säkert upplevas som kränkande av många i vårt sekulariserade samhälle.
Evelyn Sokolowski
Tystberga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!