DNA-teknik användes efter brutalt rån

Polisen i Nyköping tar regelmässigt DNA-prov på misstänkta brottslingar som anhålls eller häktas.

Övrigt2006-03-30 22:43
Det är lika självklart som att ta fingeravtryck, säger Thomas Tellebro, biträdande utredningschef vid Nyköpingspolisen.
Från årsskiftet gäller en ny lag som tilllåter polisen att ta DNA-prov från alla som skäligen misstänks för ett brott som kan ge fängelse. Lagen har gett polisen bättre möjligheter att klara ut brott. Med hjälp av ett enkelt salivprov på en topspinne kan en inbrottstjuv eller våldsman bindas till en brottsplats.
Den man som misstänks vara den fruktade våldtäktsmannen Hagamannen i Umeå tvingades till DNA-test med stöd av den nya lagen. Analysen visade att 33-åringens DNA matchar Hagamannens DNA och mannen greps.
Polisen i Nyköping välkomnar den utökade möjligheten att ta DNA.
Det har blivit mycket vanligt att man topsar misstänkta gärningsmän, säger P-O Frisk, chef för kriminalpolisen i Nyköping.

DNA-tekniken användes exempelvis vid det uppmärksammade brutala rånet i Jönåker
i oktober förra året då en 58-årig lastbilschaufför knivhöggs och rånades utanför pizzerian.
Vittnen berättade att de sett en person stå i en trappuppgång och spottat. Vi tog loskan och i den fanns hans DNA, säger P-O Frisk.
Thomas Tellebro räknar med att fler brott kommer att kunna klaras upp i takt med att allt fler DNA-profiler finns registrerade. Nya DNA-prov från misstänkta personer kan samköras med gamla fynd från brottsplatser.
Vi kommer att ha en otrolig nytta av det här. Ju större DNA-bank vi får desto större är chansen att vi får träffar, säger Tellebro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om