Dödsväg ska bli säkrare med vit färg

Fyra döda och 18 svårt skadade. Det är facit för de senaste tio åren på den olycksdrabbade väg 52 mellan Nyköping och Vrena. Nu har Vägverket beslutat om åtgärder. Man ska måla om vägen till trefältsväg. Men något mitträcke har man inte råd med.

Övrigt2006-07-19 21:30
Nu har Vägverket bestämt att den första sträckan mellan Nyköping och Stigtomta ska beläggas med ny asfalt och målas om till en trefältsväg under de närmaste åren. Efter det kommer sträckan StigtomtaVrena göras om på samma sätt runt år 2010. Men vajerräckena dröjer. Det finns inga pengar.
Att bara måla trefältsväg och inte sätta dit räcken gör inte vägen säkrare, det inbjuder snarare till våghalsiga omkörningar, menar Sten Olsson på Stigtomta samfällighetsförening.
Han har precis läst beslutet och är en av många som har fört fram kritik mot Vägverkets förstudie.

Lina Oskarsson är ansvarig vägplanerare på Vägverket. Hon hoppas att olyckorna ändå kommer att minska efter målningen, trots att vajrarna dröjer.
Men Thomas Carlson på NTF tycker inte att de planerade åtgärderna är tillräckliga för att göra en väg av den här typen säkrare.
Ska man bygga om en sån här 13-metersväg ska man göra allt på en gång. Det här med att vänta och sätta ditt ett mitträcke senare har jag svårt att förstå. Trafiksäkerhetsaspekten är helt borta utan mitträcke, den målade linjen har inget med trafiksäkerhet att göra. Tvärt om kan det skapa falsk trygghet, säger Thomas Carlsson.

Många lokalbor har engagerat sig i vägfrågan. En del tycker att hela satsningen är onödig, men framför allt är många oroliga för att det kommer att bli farligare att cykla till Nyköping. Vägen kommer av kostnadsskäl inte att breddas utan ska med sin nuvarande bredd rymma tre körfält. Och det blir inte många centimeter till cyklisterna. Den separata cykelvägen som Sten Olsson och många med honom krävt blir det inget av.
Nästan alla som yttrat sig påpekade farligheterna för cyklister och fotgängare med den här lösningen. Sommartid cyklar ju många till Nyköping och dom kommer ju minst sagt få det besvärligt. Dessutom drar de ju in busshållplatser och tvingar skolbarn att gå längre sträcker längs med den trafikerade vägen, säger Sten Olsson.
Man kan inte alltid ge pengar till dem som skriker högst, säger Lina Oskarsson på Vägverket apropå det stora intresset från lokalbefolkningen. Det är helt enkelt för dyrt samhällsekonomiskt att bygga en cykelväg på den här sträckan.
Nästa steg är att göra en mer konkret arbetsplan för att sedan sätta i gång med vägarbetena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om