Domstolen sägernej till kärnkraften
Domstolen säger att säkerhetskraven inte är uppfyllda och att omhändertagandet av det radioaktiva avfallet inte kan garanteras. En oberoende domstol konstaterar att det är tveksamt att ge tillstånd till en verksamhet som genererar avfall som innebär risk för miljö och människors hälsa. Fortfarande råder det osäkerhet om vilken metod som ska användas för att slutförvara det använda kärnbränslet, ett av de farligaste avfallen som mänskligheten har producerat.
Miljödomstolen dumpar därmed frågan i knäet på den socialdemokratiska regeringen. Det är ingen drömsituation för en regeringen som aldrig vågar sätta ner fötterna i kärnkraftsfrågan när det verkligen gäller. Energifrågan splittrar fortfarande det socialdemokratiska partiet med allt från kärnkraftsmotståndare till en grupp kommunalråd i kommuner med energikrävande industrier, som förespråkar en utveckling av kärnkraften snarare än en avveckling.
Det finns en uppgörelse mellan socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet om att kärnkraften ska avvecklas. Centerpartiet har agerat för att man skulle komma bort från årtalsexercisen och istället komma överens med kärnkraftsindustrin om ett produktionstak. Då hade man fått bort frågan från den politiska dagordningen och kunnat koncentrera sig på energiomställningen och de miljövänliga alternativen. Men samtalen som leddes av Banverkets generaldirektör Bo Bylund havererade förra hösten varför varje ny terawattimme åter är en fråga för ett politiskt ställningstagande. Nu får regeringen ligga som den har bäddat.
Energi- och samhällsminister Mona Sahlin, som ska förverkliga statsministerns dröm om det gröna folkhemmet, har nu ett gyllene tillfälle att markera att vissa svenska reaktorer har nått slutet av sin livslängd. Om Vattenfalls planer på att spendera miljardbelopp på att uppgradera reaktorerna i Ringhals och Forsmark sätts i verket, måste reaktorerna köras ytterligare 25 år för att över huvud taget gå ihop. Att ge Ringhals klartecken vore att bryta mot riksdagsbeslutet om en avveckling av kärnkraften och sätta krokben för omställningen till ett hållbart energisystem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!