Domstolens besked: Strandängen i Brannebol ska återställas av markägaren

Bostadsbolaget Derome hus AB tvingas återställa den värdefulla strandängen i Brannebol efter att den förstördes av kommunens schaktmassor. Mark- och miljööverdomstolen avslår bolagets överklagan och ger dem max ett år på sig att göra det som behövs.

En halv hektar stor strandäng täcktes med jordmassor för tre år sedan. Efter flera överklaganden har sista instans slagit fast att markägaren är skyldig att återskapa den förstörda strandängen.

En halv hektar stor strandäng täcktes med jordmassor för tre år sedan. Efter flera överklaganden har sista instans slagit fast att markägaren är skyldig att återskapa den förstörda strandängen.

Foto:

Övrigt2018-12-28 06:00

När det stod klart att strandängen ut mot Hornsviken i Brannebol var förstörd av jordmassor polisanmälde länsstyrelsen i Södermanland företaget som ägde fastigheten, Derome hus AB. Strax därefter förelades bolaget att återställa den värdefulla strandängen senast i september 2017. Föreläggandet var förenat med straffavgift på 50 000 kronor om marken inte återställdes.

Jordmassorna skulle tas bort och strandängen skulle återskapas till det skick den hade innan massorna lades på marken. Dessutom krävde länsstyrelsen att strandvegetationen som hade förstörts skulle återinföras och följas upp under fem års tid. De blommor som hade växt på strandängen tidigare skulle också sås på nytt och under fem år skulle växtligheten slås genom slåtter.

Ovanliga växter som har svårt att växa på andra platser trivs ofta bra på strandängar. De är också värdefulla för häckande fåglar. Den förstörda strandängen i Brannebol upptäcktes av länsstyrelsen i februari för snart tre år sedan. Det var Nyköpings kommun som efter en överenskommelse med Derome hus AB hade dumpat jordmassor som hade grävts upp i samband med bygget av den långa VA-ledningen längs kusten på strandängen. Cirka 30 centimeter jord hade lagt ut och plattats till på strandängen.

Men bostadsbolaget överklagade länsstyrelsens beslut och hänvisade till att det var Nyköpings kommun som hade dumpat massorna utan att bolaget kunde påverka det. Mark- och miljödomstolen i Nacka sköt på tidpunkten, men slog i övrigt fast länsstyrelsens beslut. Bolaget valde att överklaga igen.

Nu har alltså även Mark- och miljööverdomstolen sagt sitt. Utöver att tidsfristen för bolaget åter skjuts framåt fastställs föreläggandet med hot om straffavgift på 50 000 kronor. Bolaget har nästa år på sig att återställa strandängen till ursprungligt skick. Men arbetet får inte göras mellan 15 mars och 15 september, då den perioden är känslig för häckande fåglar. Inventeringen av den förstörda växtligheten ska göras under fem års tid med start 2020.

Översvämmade ängar viktiga för många arter

Strandängen i Brannbol som täcktes över var cirka 0,5 hektar stor. Den är låglänt och genomskärs av ett öppet dike.

Innan den täcktes med jordmassor trivdes här flera arter som är typiska för havsstrandängar längs Östersjökusten.

Strandängar som regelbundet svämmas över har höga naturvärden. Här finns mycket mat för fåglar och de är viktiga lekområden för fisk.

När strandängen täcktes med 25- 30 centimeter jord kan den inte svämmas över lika ofta som tidigare och de höga biologiska värdena har förstörts.

Källa: Länsstyrelsen Södermanlands län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!