Därför blir signalerna märkliga när IT-energiminister Anna-Karin Hatt (C) i en debattartikel till synes utesluter en överenskommelse över blockgränsen om energipolitiken (DN 9/1).
Fast det är skillnad på att stänga dörrar och att ha tomt i farstun. Hatt utesluter egentligen ingenting. Hon konstaterar att intresset är minimalt från oppositionens sida. S-utspel om behovet av stabil energipolitik har inte följts upp av seriösa samtal. Den energipolitiska plattformen inom Alliansen gäller och hon lovar att fullfölja den – gott så.
Kompromissen är sannolikt det bästa som hänt svensk energipolitik de senaste 20 åren. Den skapar en enhetlighet att förhålla sig till och bygger rimlig stabilitet för branschen. Åtminstone under Alliansstyre.
Det hindrar förstås inte Folkpartiets Jan Björklund att få det att framstå som att Centern vill stänga dörrar, medan han vill öppna (TT 9/1) fönster för mer kärnkraft. Problemet för Folkpartiledaren är att kärnkraftsvännerna på andra sidan blockgränsen är ytterst tysta och närmast exklusivt finns inom Socialdemokraterna.
Anna-Karin Hatt sätter fingret på den springande punkten. Om Sverige och världen ska klara klimatmålen väntar en ansträngande resa: all ny infrastruktur på energiområdet och alla nya kraftverk måste vara koldioxidneutrala från 2017. Det är ingen liten beställning. Regeringens energiöverenskommelse ger en chans för att leva upp till löftena.
Därför skulle det betyda mycket om just Socialdemokraterna – allt internt elände till trots – kunde komma ut och omfamna energiuppgörelsen. Den som tror att den är en dröm för kärnkraftssektorn, bör fundera på varför Jan Björklund är så missnöjd.
Inget enskilt energislag kommer att regera framtiden, men alla som inte spyr ut koldioxid kommer att behövas. På den punkten bör även Björklund och Hatt kunna hålla hand. Kärnkraften blir kvar så länge forskningen inte har hittat något lika effektivt.
Dörren må vara stängd för en omförhandling inom alliansen, men vägen in bör stå öppen för Socialdemokraterna.
Dörren in till värmen måste vara öppen
Den som vill spara energi bör se till att ytterdörren stängd när det är tio minus. I energipolitiken däremot måste dörren in alltid vara öppen, hur iskallt det än är på andra sidan blockgränsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!