Dricksvattnet i Nyköping kontrollerat

Dricksvattnet för ungefär 3,6 miljoner svenskar är påverkat av kemikalier från brandskum. De finns även i Nyköpingsbornas dricksvatten, men i så låga halter att de inte innebär någon risk för hälsan.

Övrigt2017-04-01 10:59

2013 upptäcktes så höga halter av PFAS i Kallingebornas dricksvatten att en hel vattentäkt utanför Ronneby fick stängas. Ämnet kom från brandskum som hade använts vid brandövningar. Lite senare skedde samma sak i Botkyrka och Uppsala. Även i Båstad och Halmstad hittades höga halter i dricksvattnet. Efter detta gjorde Livsmedelsverket en kartläggning av alla kommunala vattentäkter och verket bedömer att cirka 3,6 miljoner svenskars dricksvatten är påverkat av PFAS-ämnen.

Även i Nyköping kontrollerades dricksvattnet i Larslunds vattentäkt eftersom brandövningar har gjorts på Skavsta flygplats i närheten. Låga halter av PFAS hittades, men de var så låga att det inte medför någon hälsorisk.

PFAS kallas ibland teflonkemikalien, eftersom den bland annat används i stekpannor. Ämnena används ofta i låga halter, men är vanligt i många olika produkter, bland annat som smuts- och fuktavvisande yta på allväderskläder, skor, tält, mattor och möbler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om