Du får hjälp – om du bor i rätt kommun

Har du ett barn som fastnat i drogmissbruk gäller det att du bor i rätt kommun eller rätt län. Bor du i Trosa eller Södertälje har du tur. Bor du i Gnesta har du mindre tur. Detta är andra delen i SN:s cannabis-serie som granskar hur hjälpen ser ut för ungdomar som fastnat i den allt vanligare drogen.

Övrigt2013-05-15 06:38

I Gnesta kommun erbjuds ungdomar med missbruksproblem att lämna drogtest, och på det sättet få kontroll över bruket. Socialtjänsten kan även erbjuda samtalsstöd. Men det finns ingen tjänsteman som enbart arbetar med ungdomar och droger, berättar Maud Höglander, chef för individ- och familjeomsorgen i Gnesta.

– Detta är den lilla kommunens dilemma. Det finns inte underlag för att ha specialistfunktioner som står beredda när behovet uppstår. Därför får kommunen om möjligt köpa tjänster från annat håll.

Någon extern expertis har dock aldrig köpts in.

I Trosa kommun finns sedan ett antal år tillbaka ett cannabisprogram för ungdomar. Det består av ett sex veckors strukturerad stödkontakt. Målgruppen är ungdomar upp till 23 år som missbrukar hasch och marijuana, som vill sluta och är motiverade till behandling.

- Så fort vi ser att det finns ett behov, startar vi upp programmet, säger Georg Hammertjärn, socialchef i Trosa kommun.

Cannabisprogrammet är ett kostnadseffektivt sätt för kommunen att hantera ungdomar med missbruk, menar Georg Hammertjärn.

I Trosa finns även en ungdomssamordnare som är specialiserad på ungdomar.

Maud Höglander menar att ett cannabisprogram likt det som finns i Trosa kommun, inte är aktuellt i Gnesta.

- När det dyker upp ett ärende i Gnesta där cannabisprogrammet skulle kunna vara användbart önskar jag självklart att vi hade ett. Men som det sett ut fram till idag med inflöde av sådana ärenden så har det saknats underlag för detta.

I papperstidningen: Socialchef: "Landstinget har inte så mycket att erbjuda när det gäller ungdomar och missbruk"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om