Dubbeldäckare ska locka bilister

SJ:s nya dubbeldäckare som från 9 januari trafikerar bland annat Nyköping, ska fyllas av uttröttade bilpendlare. SJ har investerat 2,5 miljarder kronor i 43 nya tåg, bland annat ett 30-tal tvåvåningståg, dubbeldäckare.

Övrigt2006-01-08 23:12
Det är en av SJ:s absolut största satsningar, säger Jan Kyrk, regionansvarig på SJ.
Antalet sittplatser utökas med 10 000.
Dubbeldäckståg finns sedan tidigare i Europa, bland annat i Tyskland och Frankrike, där de trafikerar tättbebyggda områden.
Att just dubbeldäckare blivit ett alternativ för Mälardalen beror på ett ökat antal pendlare. I Mälardalen bor 3,5 miljoner människor och många arbetspendlar.
Resandeutvecklingen har hunnit dithän även i Sverige, säger Jan Kyrk.

Men satsningen på tvåvåningstågen görs också för att spårkapaciteten i Stockholm, dit många ska, är begränsad.
Det går inte att köra fler tåg, tågkapaciteten räcker inte. Plattformarna sätter gränser, säger Jan Kyrk.
Han jämför med X2000-tågen, som kan stanna med 320 passagerare vid en 230 meter lång normalplattform på Stockholms central. Dubbeldäckstågen är kortare men tar nästan tre gånger så många passagerare, 850860 personer.
Dubbeldäckarna är för övrigt bara 30 centimeter högre än vanliga tåg. Det beror på att golven sänkts med 7080 centimeter och ligger i nivå med plattformen.
Tågen ska liksom tidigare trafikera sträckan LinköpingStockholm via Nyköping. Nytt är att tågen fortsätter till Arlanda och Gävle.

Restiden mellan Nyköping och Stockholm kommer att vara oförändrad, cirka en timme och fem minuter. Hastighetsbegränsningar och enkelspårigt spår sätter begränsningar för hur fort tågen kan köra, säger Kyrk.
Till Arlanda tar det ytterligare en halvtimme.
På det nya tåget kan passagerarna sova, vila eller arbeta. Det finns eluttag vid alla sittplatser och möjlighet till internetuppkoppling.

Det kommer att bidra till att antalet tågpassagerare ökar, tror Jan Kyrk.
Ja, det tror vi. Vi tar väldigt mycket från bilismen. Det är folk som tröttnat på att bilpendla, särskilt den här årstiden när det är mörkt. Och det går inte heller att göra någon nytta i bilen. Tåget är också ett säkrare alternativ. Har man väl börjat åka tåg fortsätter man, säger Jan Kyrk.
Kommer ni att fylla platserna?
Vi skulle inte göra satsningen annars, säger Jan Kyrk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om